Szennai általános iskolások az MNL Somogy Megyei Levéltárában

2021.09.29.

 

A szennai Fekete László Általános Iskola 5. osztálya 2021. szeptember 8-án és 22-én meglátogatta levéltárunkat. Az iskolát többéves kapcsolat fűzi intézményünkhöz. Krénuszné Tóth Erzsébet történelem szakos tanárnő egy-egy osztállyal évről-évre felkeresi a somogyi levéltárat.

 

A szennai diákok érdeklődését és kiemelkedő teljesítményét (illetve tanárnőjük elhivatottságát) jelzi, hogy a 2018. november 19–20-án a CO:OP projekt keretében meghirdetett „Kalandok a levéltárban” kisfilmkészítő versenyen a 6. osztályos tanulók „Múltfürkészek” csapata (Keresztes Dániel, Nagy Bálint, Patak Mihály, Szász Vilmos) által készített alkotást – 80 pályamű közül – a zsűri első helyezéssel jutalmazta a Zágrábban lezajlott nemzetközi megmérettetésen. A kisfilm a https://www.youtube.com/watch?v=C7O6cePq5Og link segítségével tekinthető meg.

 

A 2021 szeptemberében tartott foglalkozásokon a diákokat Jakab Georgina főlevéltáros igyekezett bevezetni az írott és tárgyi történeti források világába.

Első alkalommal fő téma a személyes történelem, illetve a családfakutatás volt. A tanulók megismerkedhettek felmenőik történetének kutatási lehetőségeivel. A kolléganő a családok történetéről beszélgetve az értékmegőrzés fontosságára is felhívta a figyelmet. Többek között bemutatta az állami és felekezeti anyakönyvek jellegzetességeit. Házi feladatnak mindenki a saját családfája elkészítését kapta, melynek csak az emlékezet szabott határt.

 

A második látogatásuk során a gyerekek élvezettel számoltak be a családjuk történetével kapcsolatban felfedezett érdekes momentumokról. Következő témánk a magyar identitás fontos elemei: a nemzeti jelképek, ünnepek stb. voltak, amelyekkel játékos formában ismerkedhettek meg a tanulók. Például zászlónk és címerünk, a Himnusz és a Szózat, nemzeti ünnepeink, valamint a koronázási jelvények világába vezette be őket a főlevéltáros. Az ötödikesek egy koronázási jelenetet is eljátszottak. A kisdiákok végezetül betekinthettek a sok évszázados okleveleket rejtő dobozokba.

 

Récsei Balázs

{C}{C}{C}{C}{C}{C}

Utolsó frissítés:

2021.11.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges