Kalandok a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárában

2018.02.01.

 

A CO:OP projekt keretében megrendezésre kerülő Kalandok a levéltárban című kisfilmkészítő versenyre három csapat jelentkezett Somogy megyéből. A szennai Fekete László Általános Iskola 6. osztályos tanulói két csapatot, a kadarkúti Kaposvári Szakképzési Centrum Jálics Ernő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája 11. és 12. évfolyama közösen egy csapatot indított a megmérettetésen. A versenykiírásnak megfelelően első alkalommal levéltárunk kollégái látogattak ki az iskolákba, Szennába és Kadarkútra, hogy ismertessék a versenyprogramot, bemutassák az MNL Somogy Megyei Levéltárát, létrejöttének történetét, ehhez kapcsolódóan rövid áttekintést nyújtva a megye történetéről. A diákok ismertetőt kaphattak a levéltáros munkájáról, a levéltári munkafolyamatokról, és bepillantást nyerhettek néhány ott őrzött érdekes iratba.

A szennai Fekete László Általános Iskola 6. osztályos tanulói ezután négy alkalommal vettek részt az MNL Somogy Megyei Levéltárában rendezett foglalkozásokon. Első alkalommal a családfakészítés fortélyaiba pillanthattak bele. Megtudhatták mire is szolgál a Családi kincsesláda, saját maguk hogyan készíthetik el, és miért is fontos benne összegyűjteni és gondosan megőrizni a felmenőinktől ránk maradt iratokat, tárgyakat. Élvezettel szemlélték a polgári és felekezeti anyakönyvek néha nehezen olvasható, kusza bejegyzéseit. Egy híres somogyi írón, a Vuk szerzőjén, Fekete István anyakönyvi bejegyzéseinek feltárásán keresztül gyakorlati tapasztalatokra is szert tehettek az levéltári kutatásban, valamint saját családfájuk elkészítéséhez is hasznos segítséget kaphattak.

Második alkalommal igazi „betyáros” foglalkozáson vehettek részt a tanulók. Megismerhették a híres 18–19. századi somogyi rablókat, betyárokat, kik is voltak ők, hogy néztek ki, mi lett a vesztük. Megtudhatták, milyen viszonyok közepette sínylődtek a rabok a börtönökben, hogyan lehetett valakiből hóhér vagy pandúr és milyen fizetés járt érte. A diákok nagy élvezetére, saját magukon illusztrálva modelleztük a különböző kínzási és kivégzési módszereket.

Harmadjára tanulók a boszorkányság rejtelmeibe leshettek bele. Megtudhatták, milyenek is voltak a valóságban a boszorkányok, hogy bizony nemcsak a paraszti rétegekből, de a főúri asszonyok közül is voltak, akik a boszorkányság vádjába keveredtek. A diákok részvételével eljátszottuk a leghíresebb somogyi boszorkány, Hampu Erzsébet 1737-es perét, akinek a lefejezésére egy „igazi hóhér” is érkezett. Bemutattuk az öntőasszonyok szerepkörét is, majd a tanulók beleolvashattak egy 1744-es népi gyógyászattal foglalkozó füzetbe, amiből a láthatatlanná tevő varázslat receptjét is megismerhették. Végül a „hóhért akasztották”: a középkori lovagi harcmodorral és fegyvernemekkel kapcsolatosan is ízelítőt kaptak a diákok, s még egy 14 kg-os láncinget is felpróbálhattak.

Utolsó alkalommal betekintést nyerhettek a raktárak mélyén őrzött iratainkba. Belepillanthattak a több száz éves, értékes okleveleinkbe, megtekinthették az anyakönyvek hosszú sorát, saját szemükkel is meggyőződhettek róla milyen hatalmas mennyiségű iratot rejtenek a raktárak. Volt lehetőség a tömörraktárban elhelyezett polcok arrébb görgetésének kipróbálásra is. Gyors fejszámolást végezve megtudhatták, mekkora súlyt tárolunk egy állványsoron. A körbevezetés végeztével maradt még egy kis idő a tanulók által összeállított saját családfák megbeszélésére, illetve Szenna történetével kapcsolatos iratok megtekintésére.

A KSZC Jálics Ernő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája 11. és 12. évfolyamos diákjai egy a betyárokról szóló foglalkozáson vettek részt, ahol megismerkedhettek a híres somogyi betyárokkal, akik között női betyárok is előfordultak. Megtudhatták, milyen viszonyok közepette sínylődtek a rabok a börtönökben, hogyan lehetett valakiből hóhér vagy pandúr. Korabeli körözési hirdetményeket is bemutattunk. A diákok segítségével illusztráltuk a korabeli kínvallatási és kivégzési módszereket.

Csapataink az elkövetkezendő hetekben kidolgozzák a forgatókönyveket, hogy amikor hamarosan újra vendégül látjuk őket levéltárunkban, már kész tervekkel felvértezve érkezzenek a kisfilmek forgatására, amelyeknek beadási határideje 2018. április 1.

A foglalkozásokat tartotta és a csapatok mentorálását Jakab Georgina és dr. Lesz Éva kolléganőnk végzi. A raktártúrát Polgár Tamás igazgató vezetésével teljesítették a tanulók. Fotósaink Fejes László és Szabó Éva voltak.

 

Kaposvár, 2018. január 29.

 

Jakab Georgina

 

A foglalkozásokon készült fotók az alábbi linkeken érhetőek el:

Az MNL Somogy Megyei Levéltárában 2018.január 9 és 23. között a Fekete László Általános Iskola csapatának tartott levéltári foglalkozások képei

Az MNL Somogy Megyei Levéltárában 2018.január 8 és 25. a KSZC Jálics Ernő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája csapatának tartott levéltári foglalkozások képei

 

 

 

Utolsó frissítés:

2018.10.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges