Beszámoló műhelybeszélgetésről

2019.11.07.

Rövid beszámoló a 2019. november 5-én

Bitekbe zárt források, a levéltárak e-kiadványainak perspektívái

címmel az MNL Somogy Megyei Levéltárában Kaposvárott tartott műhelybeszélgetésről

 

Elsőként Polgár Tamás, a rendezvényt jegyző levéltár igazgatója fogadta, illetve köszöntötte a résztvevőket és a hangsúlyozta a találkozó jelentőségét.

A programot Récsei Balázs (főlevéltáros, MNL SML) nyitotta A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának egy elektronikus kiadványáról című vázlatos ismertetésével, amely az összejövetel apropóját képezte, majd eztán moderátorként folytatta a közreműködést.
Másodikként Fejes László (levéltáros asszisztens, MNL SML) Gutenbergtől az e-bookig címmel mutatta be a téma előzményeit. Utána Szerelem Péter (levéltári informatikus, MNL SML) Egy e-book alkotás informatikus szemmel címmel adott ízelítőt az e-kiadványok előnyeiről és hátrányairól.

Rövid szünetet követően Kovács Eleonóra (főlevéltáros, MNL) Kompetencia – „nyersanyag" – igények.  A levéltári kiadványok lehetséges műfajai nyomtatásban és elektronikusan címmel gondolatébresztő felvetéseit osztotta meg a résztvevőkkel. Az ötödik ismertetőt Kulcsár Krisztina PhD (főlevéltáros, MNL OL) A digitális forráskiadás jellemzői és lehetőségei témakörében nemzetközi példák alapján tárta a hallgatóság elé. Hatodikként dr. Laczlavik György (főlevéltáros, osztályvezető, MNL OL) Forráskiadás vagy levéltári segédlet? Az MNL OL 1526–1570 közötti iratainak adatbázisa címmel mutatta be egy projekt eddigi eredményeit tapasztalatait. Végezetül dr. Rácz György (főlevéltáros, MNL OL) Elektronikus vagy digitális? Forrás- és folyóirat-kiadás papíron és online című előadásában járta körül a lehetőségeket és tapasztalatokat.

Ezt követően megszólíttattak a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya, Fejér, Tolna és Veszprém Megyei Levéltára képviselői. Rövid referátumaikban azonos nézeteket vallottak a levéltárak e-kiadványaival kapcsolatban.
Az előadásokat követő vita, illetve beszélgetés során a résztvevők egyöntetűen arra az álláspontra jutottak, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárnak is fel kell készülni a változó kutatói, olvasói, felhasználói szokások generálta kihívásokra és nagyobb hangsúlyt kell fektetni az e-kiadványokra.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma 020/204/19 számú döntése alapján a Támogatáskezelő 290 000 forinttal támogatta. Pályázati azonosító: 204108/01586. Köszönjük a támogatást

 

Utolsó frissítés:

2019.12.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges