Visszaemlékezés és előretekintés az új év kezdetén

Szerző: Borsodi Attila
2023.12.31.
Mint nagyon sok dologról, a szilveszterről és az újév napjáról is eltérő módon gondolkodunk. Sokan vannak, akikből meglehetősen heves érzelmeket, lelkesedést és egy kicsit talán reménykedést vált ki az év vége, mások azt mondják, ez a két nap is olyan, mint a többi, és amíg egyesek mulatnak, ők alszanak egy jót. Rokonszenvezzünk bármelyik állásponttal, vagy adjunk egy kicsit mindkét félnek igazat, egy dolog azért biztos, az újév első napja mindenképpen ünnepnap, amikor érdemes megpihenni, és egy kicsit visszaemlékezni.

A Magyar Nemzeti Levéltár eseménydús évet zárt, már csak azért is, mert az intézményben több fontos jubileumot is ünnepeltünk. Legfőképpen azt, hogy III. Károly háromszáz évvel ezelőtt, 1723-ban cikkelyezte be a 45. törvénycikket, amely az Archivum Regni (az ország levéltára) felállításáról rendelkezett. Ezzel a Levéltár Magyarország legrégebbi közgyűjteménye. Volt még 2023-ban egy másik nagyon fontos évforduló, így arról is megemlékezhettünk, hogy 1923-ban az akkori Országos Levéltár munkatársai elkezdték a munkát a csodálatos és az intézménynek ma is otthont adó Bécsi kapu téri palotában. Volt és van mire büszkének lennünk!

Az év végén nemcsak visszaemlékezni, a múltat számba venni, hanem előre tekinteni is érdemes. Már csak azért is fontos ezt megtenni, mert 2024-ben újabb jubileumot ünneplünk, közeledik a Magyar Királyi Országos Levéltár megszervezésének 150. évfordulója. Éppen másfél évszázada lesz, hogy a régi Archivum Regnit modern tudományos intézménnyé alakították át, az élére pedig kinevezték Pauler Gyulát, aki – közmegelégedésre – 29 esztendeig, haláláig igazgatta a Levéltárat.

Az év utolsó és első napjai így egyszerre szólnak a visszatekintésről, a tervezésről, és emellett a pihenést, illetve a feltöltődést is kell, hogy szolgálják. Ahhoz ugyanis, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár minden évben megtartsa értékeit, sőt, egy kicsit többet tudjon nyújtani, mint a hátrahagyott esztendőben, erő és szellemi frissesség kell. Ehhez pedig elengedhetetlen a kikapcsolódás.

Kívánunk a Magyar Nemzeti Levéltár minden egyes munkatársának és az intézmény életét követőknek békés, boldog, szakmai sikerekben gazdag új évet!

 

Utolsó frissítés:

2024.01.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges