Újabb egyetemmel fűzte szorosabbra kapcsolatait a Levéltár

Szerző: Borsodi Attila
2024.03.13.
Együttműködési keretmegállapodást írt alá március 8-án, pénteken Kolozsváron a Magyar Nemzeti Levéltár és a Babes-Bolyai Tudományegyetem. Emellett az anyaországi küldöttség eladássorozatot tartott az egyetemen a levéltárról, az itt alkalmazott modern technológiákról, az állományvédelemről, a levéltár-pedagógiai feladatokról és a kutatási lehetőségekről.

A március 8-ai kolozsvári esemény kapcsán Szabó Csaba, az Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója kifejtette, a mostani programot egy hosszabb előkészítő munka előzte meg. – Egy évvel ezelőtt ellátogatott hozzánk a Babes-Bolyai Tudományegyetem Törtélem Filozófia Kara Magyar Történeti Intézetének a vezetője, Nagy Róbert-Miklós egyetemi docens. Egyebek mellett a levéltár-képzés helyzetéről beszélgettünk vele, és én akkor felajánlottam, hogy több kollégámmal együtt szívesen tartunk egy előadássorozatot Kolozsváron, amelyben bemutatjuk a nálunk folyó munkát és az intézményünk eredményeit – emlékezett vissza Szabó Csaba. Hozzátette: ez valósult meg az elmúlt pénteken Kolozsváron.
 

Szoros kapcsolat

Fontos kiemelni, hogy az előadások előtt az MNL főigazgatója és Soós Anna egyetemi docens, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese együttműködési keretmegállapodást írt alá. Szabó Csaba felajánlotta, hogy ha az egyetem levéltáros és történész hallgatói szakdolgozatot készítenének vagy kutatnának, akár szakmai gyakorlaton vennének részt, a Magyar Nemzeti Leváltár intézményhálózata fogadja őket.
 

Előadások a Levéltárról

A főigazgató az előadásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a 301 éves Magyar Nemzeti Levéltárról ő maga beszélt a hallgatóságnak, míg Mikó Zsuzsanna, az intézmény általános főigazgató-helyettese az online elérhető adatbázisokról számolt be. Czetz Balázs, az MNL gyűjteményi főigazgató-helyettese a digitalizációról és az elektronikus ügyviteli folyamatokról, illetve azok eredményeiről adott elő, Hegedűs István, az Informatikai és Innovációs Igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztály vezetője pedig arról beszélt a hallgatóknak, hogy miként folyik az iratok mesterséges intelligencia alapú feldolgozása a Magyar Nemzeti Levéltárban. Kohút Sára, az intézmény Kutatószolgálati és Szakkönyvtári Főosztályának vezetője az MNL e-levéltári rendszeréről tartott előadást, míg Nemes L. Ágnes, az MNL Országos Levéltára Állományvédelmi Osztálya vezetője az állományvédelemről és az intézményben folyó restaurálásról beszélt a hallgatóságnak. Csonka Laura, a Módszertani, Képzési és Levéltár-pedagógiai Osztály munkatársa a levéltár-pedagógiai feladatokról és munkáról számolt be.
 

Szakmai közönség

Szabó Csaba kifejtette, hogy az előadásokat körülbelül 50-60 hallgató és kutató követte végig. – A programot eredetileg 12 óra 30 percig tervezték, de a rendezvény egy órával később ért véget, mert akkora volt az érdeklődés. A hallgatóság nagyon felkészült és együttműködő volt, érdemi, fontos kérdéseket tettek fel a hallgatók, öröm volt részt venni a programon. Sikeres konferenciát tudhatunk magunk mögött – fogalmazott az MNL főigazgatója.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.03.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges