Részvétel az ICARUS 31. konferenciáján

2023.11.22.
2023. november 8-10. között rendezték az International Centre for Archival Research (ICARUS) 31. konferenciáját Szkopjéban. Az esemény házigazdája az Észak-Macedóniai Nemzeti Levéltár volt, amely a közös levéltári örökségünk fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Ennek megfelelően a konferencia hívószavai is a következők voltak: Megőrzés, Hozzáférés, Digitalizáció.

A Magyar Nemzeti Levéltárat Hegedűs István (osztályvezető, Digitális Tartalomfejlesztési Osztály) képviselte, aki november 9-én a ’Processing the index cards of the Czechoslovak-Hungarian population exchange (1945-1948)’ címmel tartotta meg szakmai előadását. Beszámolójában ismertette az AToM (Archives and Traces of Migration) munkcímű nemzetközi projektben végzett digitalizálási és utófeldolgozási munkálatokat, valamint a feladat jelenlegi állását. A Magyar Nemzeti Levéltár az „Archives and traces of migration” projekt támogatásával a ’WP5 – Levéltári és dokumentumgyűjtemények a migrációról’ munkacsomag keretében migrációval kapcsolatos anyagokat tartalmazó digitális gyűjtemények létrehozását tűzte ki célul. E célok elérése érdekében igyekeztünk a kevésbé ismert és alig feldolgozott gyűjteményekre összpontosítani, amelyek talán nagyobb figyelemre számíthatnak a hivatásos vagy amatőr családkutatók, vagy a szlovák és magyar állampolgárok körében is. Ebben a projektben – egyéb célok mellett – a Magyar Nemzeti Levéltár vállalta a második világháborút követő, a csehszlovák–magyar lakosságcserében érintett személyek és család több mint 83 000 darab kartonjának digitalizálását és feldolgozását.

A konferencia programjában több európai vagy éppen helyi összefogással megvalósuló projekt ismertetése szerepelt. A program zárásaként november 10-én a konferencia Ohrid városába utazott, ahol a helyi múzeumok és ortodox keresztény templomok gyűjteményeit ismerhették meg a résztvevők.

 

Utolsó frissítés:

2023.11.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges