Rangos török küldöttség járt a Levéltár Bécsi kapu téri palotájában

Szerző: Borsodi Attila
2024.02.02.
Eredményes megbeszélést folytatott a héten a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetése, utóbbi kétnapos látogatáson járt Budapesten. A felek a megbeszéléseken érintették többek között a magyar-török kulturális évad programjait, eseményeit, és egyeztettek az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című, folyamatosan fejlődő adatbázisról is.

Kétnapos látogatást tett január 29-én és 30-án Budapesten a Török Állami Levéltárak vezetése, a delegáció több megbeszélést folytatott a Magyar Nemzeti Levéltár és a magyar kormány képviselőivel. Az egyeztetések a Levéltár Bécsi kapu téri palotájában és Törökország budapesti nagykövetségén folytak. A mostani találkozóról még tavaly decemberben született megállapodás, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök delegációjában ellátogatott Magyarországra Ugur Ünal, a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetője. A két fél 2023. december 18-án a magyar-török kulturális évad nyitónapján együttműködési megállapodást írt alá, a memorandum megalapozza a két ország nemzeti levéltárának kapcsolatát, és segíti a történelmi dokumentumok feltárását.

A mostani egyeztetéseken magyar részről részt vett Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese, Czetz Balázs, az MNL gyűjteményi főigazgató-helyettese, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Schmidt Anikó, az MNL Országos Levéltára Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályának vezetője és Szepesiné Simon Éva, az MNL Országos Levéltárának 1945 előtti Kormányszervek Osztályának főlevéltárosa, oszmanista. A török felet Ugur Ünal, Mustafa Aydogdu, a Yunus Emre Intézet vezetője, Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete, valamint Özkan Duman és Onur Sahin, Törökország budapesti nagykövetségének munkatársai képviselték a tanácskozásokon.

A tárgyalódelegáció Törökország budapesti nagykövetségén
(Fotó: MNL)
 
 
 
Szabó Csaba. Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete. Ugur Ünal, a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetője. Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára. (balról jobbra)
(Fotó: Lantos Zsuzsanna, MNL)
 

Fejlesztik az adatbázist

Mikó Zsuzsanna kiemelte: a megbeszéléseken több témát is érintettek, egyebek mellett szó esett arról, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online felületén, az Oszmán összeírások gyűjteménye című, folyamatosan fejlődő adatbázisban elérhetőek olyan török források, amelyek világszínvonalú megoldással mutatják be az oszmánli források feldolgozását. Az adatbázist Szepesiné Simon Éva főlevéltáros mutatta be, ennek forrásanyagát több közgyűjtemény oszmán irata adja. Mikó Zsuzsanna kifejtette: a megbeszélésen a török fél ígéretet tett arra, hogy az adatbázisban szereplő adatokat török forrásokkal egészíti ki, és segítséget nyújt az oszmánli források feldolgozásához, továbbá közreműködik abban, hogy ezek széles körben elérhetőek legyenek.

 

Ritkaságok a kiállításon

A megbeszéléseken áttekintették, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár milyen programokban működik közre a magyar-török kulturális évad során. A Magyar Nemzeti Levéltár A befogadó állam. Magyar emigrációk a Török Birodalomba címmel az évadhoz kapcsolódóan kiállítást szervez Törökországban. A kiállítás 2024. március 13-án nyílik az isztambuli Liszt Magyar Kulturális Központban.

Az Országos Levéltár őrizetében található többek között a Festetics család levéltára, és ennek egyik jelentős darabja az Abdullah testvérek fotóalbuma. A három örmény származású fivér Törökországban a fényképezés első művészei, 1863-tól a szultáni szeráj hivatalos fotósai voltak, akik a 150 évvel korábban keletkezett fényképeiken megörökítették a korabeli Isztambul látványát és a város jellegzetes lakóit. A fényképalbumot, más oszmán vonatkozású iratokkal együtt megtekintette a török delegáció. A felek egyetértettek abban, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár az albummal kapcsolatos szakmai anyagot összeállítja, és a magyar-török kulturális évad során ezt a ritkaságot is kiadják. A megbeszélésen felvetődött, hogy az érdeklődést fokozná, ha a régi felvételek mellett az ábrázolt tájak/épületek mai fotóját is be tudnák mutatni a kiadványban.

Fontos az is, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár segítségével a kormánybiztosság újra kiadja a két levéltár 2016-ban megjelent és azóta teljesen elfogyott közös kiadványát, amelynek címe: a Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében.

 

Kiállítás a Yunus Emre Intézetben

A két fél megállapodott abban is, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Állami Levéltárak Igazgatósága a Yunus Emre Intézetben kiállítást szervez, ahol bemutatják a két nép történelméhez kapcsolódó 20-20 legfontosabb levéltári iratot digitális másolatok formájában, tablókon. A kiállítás 2024 őszén valósulhat meg.

Mikó Zsuzsanna rendkívül sikeresnek értékelte a megbeszéléseket, amelyeken több, mindkét intézmény számára fontos megállapodást is megkötöttek. Ezek tovább erősítik a két intézmény eddig is kiváló kapcsolatát.

 

Utolsó frissítés:

2024.03.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges