Múzeumok Éjszakája az MNL Országos Levéltárában

Szerző: Miklós Dániel
2023.07.04.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára a hagyományoknak megfelelően idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz: 2023. június 24-én azonban nemcsak a Bécsi kapu téri épület, hanem a restaurátorműhelyünknek helyt adó Úri utca 54-56. is várta az érdeklődőket.

Intézményünk ezúttal is várta a továbbra is nagy népszerűségnek örvendő raktársétákkal a látogatókat, amelyek során kollégáink tematikus válogatásban mutattak be iratokat a kora újkortól egészen a huszadik század első feléig. Szintén népszerűek voltak vezetett épületsétáink, amelyek ezúttal az levéltári palota elől indultak. A Nemzet Emlékezete című állandó kiállításunkra is többen voltak kíváncsiak a rendezvény folyamán, a kiállítótérben emellett ideiglenes tárlattal emlékeztünk meg a százhúsz éve született Neumann Jánosra: az Országos Levéltár gyűjteményében a világhírű matematikus több autográf levele is megtalálható, ezekből helyeztünk el válogatást a tárlóinkba. A kiállított írásokat, azok háttértörténetét kollégáink tárlatvezetések során mutatták be.

A Bécsi kapu téri épületben emellett a családfakutatásról és aktuális projektjeinkről hallgathattak előadásokat az érdeklődők, míg a harmadik emeleten űrkutatással kapcsolatos kézműves workshop várta a kisebbeket. A gyerekeket nemcsak ez a programpont várta: külön épületbejáráson vehettek részt, illetve családi raktársétára jelentkezhettek szüleikkel. A két, már említett tárlatunk mellett Kovács Mihály szerzetestanár kibernetikai találmányait mutattuk be a Piarista Múzeummal közösen. A Bécsi kapu téri levéltári palota mellett az Úri utcai restaurátorműhelyünk is várta a látogatókat, akik számára szakértő munkatársaink tartottak bemutatót állományvédelmi munkájukról.

 
Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)
 

Utolsó frissítés:

2023.07.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges