Jelenlegi hely

Megújul és bővül a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

2021.01.20.
2020. december 23-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok a levéltári munka megújítása szempontjából a következő évtizedekben meghatározó jelentőséggel bírnak. A határozatok értelmében döntés született a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lángliliom utcai létesítményének korszerűsítéséről és bővítéséről. A Nemzeti Hauszmann program keretein belül megújul és kibővül továbbá a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épülete, illetve lehetőség nyílik a családtörténeti kutatások elősegítésére és a családtörténeti források széles körű bemutatására.

Látogatóközpont a Bécsi kapu téren

A kormánydöntés értelmében a Várkapitányság visszaépíti a Bécsi kapu téri történelmi épület második világháborúban megsérült tornyát, amelyet helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantottak. Megépítik továbbá azt az épületszárnyat is, amelyet a palota korabeli építésze, Pecz Samu tervezett, és a levéltár folyamatos bővülését biztosította volna. Az új szárnyban látogató- és információs központ kap majd helyet, előtte pedig egy rendezett kis parkot is kialakítanak. A beruházás nyomán egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt terület újul meg modern tartalommal, az eredeti környezethez illeszkedő külsővel a budai Vár kiemelt pontján. A látogatóközpont így méltó környezetet és elegendő helyet biztosít a levéltárakban őrzött kincsek széles körű megismertetéséhez, a kiállításokhoz és a levéltárpedagógiai programokhoz.  Az 1867-ig keletkezett írásos emlékeket a Bécsi kapu téren, a későbbi időszak forrásait Óbudán őrzi majd az intézmény.

21. századi levéltári komplexum Óbudán

Kormányhatározat született arról is, hogy Óbudán, a Lángliliom utcában felépül a Magyar Nemzeti Levéltár levéltári raktárbázisa és kutatóterme. A tervek szerint a jelenlegi levéltári épületet teljes körűen felújítják és modern épületegyüttessé bővítik ki. A legújabb technológiai eszközökkel felszerelt föld feletti raktárakban a levéltári iratanyag korszerű tárolására, kutatására és védelmére nyílik lehetőség.

Kutatóközpont a családtörténet kutatóknak

A Magyar Nemzeti Levéltárban létrejön egy egész országra kiterjedő családtörténeti kutatóközpont, amely gyorsabbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a családtörténeti kutatásokat. Kizárólag a Magyar Nemzeti Levéltár rendelkezik a 17. századtól egészen 1980-ig a teljes magyar anyakönyvi állománnyal, az egyházak által vezetett anyakönyvek nagy része pedig már digitalizálásra is került. A levéltár további feladata, hogy az állami anyakönyveket digitalizálja és adatbázisba szervezze. A teljes anyakönyvi állomány digitalizálása után a mesterséges intelligencia, illetve a neurális hálók segítségével összeállíthatók a magyar társadalom leszármazási ábrái. Ez a családtörténet-kutatást, a családi, rokoni kapcsolatok, hálózatok feltárását is segíti, emellett alapul szolgálhat egészségügyi és egyéb tudományos kutatási projektek számára is.

 

A fenti témákkal kapcsolatban elhangott interjú ide kattintva visszahallgatható.


Utolsó frissítés:

2022.01.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges