Megnyílt A szultán fotóalbuma – Panorámaképek az 1870-es évek Isztambuljából című kiállítás a Gül Baba Türbében

2023.04.04.
2023. március 31-én 14 órakor a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítótérben megnyílt A szultán fotóalbuma – Panorámaképek az 1870-es évek Isztambuljáról című kiállítás. A Magyar Nemzeti Levéltár, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében megvalósult tárlat középpontjában a szultáni udvar első hivatásos fotográfusai, az Abdullah testvérek által az 1860-as és 1870-es években készített, többségében isztambuli város- és panorámafotók állnak, amelyek páratlan lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek a pezsgő világváros 19. századi arculatának felfedezésére.

A nagy érdeklődés mellett megtartott megnyitón Pálfi Gábor, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány operatív igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Meltem Güney, Törökország budapesti nagykövetségének nagykövet-helyettese, első tanácsosa mondott beszédet, amelyben kifejezte örömét a megerősödő magyar-török kulturális kapcsolatok iránt, méltatta a kiállított, a 19. századi Isztambult megörökítő ritka és érdekes felvételeket, egyúttal megköszönte Magyarország részvételét és gyors segítségnyújtását a februári török földrengést követő mentésben. Ezt követően Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos főigazgató-helyettese mondott beszédet, amelynek során az oszmán fényképészet hátteréről, a kiállított felvételeket készítő Abdullah testvérekről tudhattak meg számos érdekes részletet a jelenlévők.

A köszöntők után a kiállítótérben Kovács Máté Gergő, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványának múzeumi tanácsadója és Schmidt Anikó, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosa tartottak kurátori tárlatvezetést, amelyben kitértek a fényképeket megőrző album fennmaradására, a kiállítás felépítésére és a fényképek kiválogatásának szempontjaira. A digitális másolatokban kiállított felvételek eredetijeit más fényképeikkel együtt az Abdullah testvérek albumba rendezték, francia nyelvű rövid kísérőszöveggel látták el, és feltehetően az európai nagyközönség számára árulták a 19. század második felében. A ritka albumot a Festetics család vásárolta meg és az ő családi levéltárukkal együtt került a Magyar Nemzeti Levéltárba, ahol a HU-MNL-OL-P 240-1.-r/9. jelzeten helyezték el a – tudomásunk szerint ­– világ legrégebbi, közgyűjteményben őrzött oszmán fényképalbumát. A tárlaton a páratlan felvételek mellett korabeli fényképezőgépet, a felvételek helyszíneiről áttekintést adó, egy ugyancsak a Magyar Nemzeti Levéltár őrzésében lévő térképet, Isztambult bemutató 19. századi mozgóképet és mai drónfelvételt is megtekinthetnek a látogatók. A tárlatot megtekintők játékos feladattal tesztelhetik tudásukat és a szükséges információk birtokában kinyithatják a kiállítótérben elhelyezett kincsesdobozt.

A magyar, török és angol nyelvű tárlat a tervek szerint 2023. július 31-ig lesz látogatható. A belépés díjmentes, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely nyitvatartási idejében, kedd és vasárnap közt minden nap, 10 órától 18 óráig (a hétfő szünnap).


Fotók: Varga Máté (MNL)

 

Kapcsolat: Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány
Cím: 1023 Budapest, Mecset u. 14.
E-mail: info@gulbabaalapitvany.hu
Weblap: www.gulbabaalapitvany.hu
Facebook: https://www.facebook.com/gulbabaheritagefoundation
Instagram: gulbabaturbeje_official

 

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges