Megjelent: Erdély fejedelmei

2023.06.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár és a kolozsvári Iskola Alapítvány együttműködése eredményeként megjelent Oborni Teréz Erdély fejedelmei című kötete.

A 2020 májusában megjelent Erdély – 1000 év öröksége című kiadvány sikerén felbuzdulva és az Iskola Alapítvány megkeresésére határozta el a Magyar Nemzeti Levéltár vezetése, hogy felvállalja egy újabb, erdélyi tematikájú kötet kiadását. A most megjelenő mű alapja a szerző hasonló címmel 2002-ben megjelent kötete, amelyet azonban az első megjelenés óta jelentős mértékben átdolgozott, a kiadott forrásanyagból válogatott izgalmas részletekkel frissített, illetve a kutatásai során összegyűjtött képanyagot is rendelkezésünkre bocsátotta. A szerkesztést és a képanyag összegyűjtését, válogatását Kovács Zsuzsanna kolléganőnk végezte. A gazdagon illusztrált kötet képi világát Lantos Zsuzsanna fotói és Nagy Attila grafikus munkája határozzák meg.

Az Erdély fejedelmei című kötet tudományos igénnyel, ismeretterjesztő formában mutatja be a fejedelemség 120 évének uralkodóit, emberi példájukat, küzdelmeiket és tragédiájukat. Az egyes fejezetek egy-egy fejedelem életrajzát tartalmazzák, elsősoran a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből származó arcképükkel, általuk veretett pénzeikkel, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetében lévő irataikkal gazdagon illusztrálva. Az levéltári források válogatásánál fontos szempontnak tekintettük a típusok sokféleségének bemutatását, valamint azt, hogy a képek segítségével a fejedelemség korának reneszánsz világa és mindennapi élete megelevenedhessen.


A kötet megjelenését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség anyagi támogatása tette lehetővé.

A könyv már előjegyezhető, és hamarosan megvásárolható lesz a nagyobb könyvterjesztő hálózatoknál.
 

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)
 
 
 
 
 
 
 

Utolsó frissítés:

2023.07.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges