Magyar Nemzeti Levéltár munkatársainak előadásai a NETWORKSHOP 2023 konferencián

2023.04.25.
A HUNGARNET Egyesület az idei évben immár 32. alkalommal rendezte meg a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP 2023-at. A befogadó intézmény ezúttal a veszprémi Pannon Egyetem volt. A Magyar Nemzeti Levéltár szakemberei az idén már második alkalommal vettek részt a kiemelt szakmai rendezvényen előadásaikkal április 12-e és 14-e között.

A konferencia nyitó napján ünnepélyes keretek között adták át a rangos HUNGARNET-díjat, amelyet minden évben a kulturális-közgyűjteményi informatika kiemelkedő szakembereinek ítélnek oda. Idén Ungváry Rudolf, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott főkönyvtárosa mellett Bánki Zsolt levéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztályának vezetője részesült a szakmai elismerésben, amelyhez ezúton is gratulálunk neki.

Ami az MNL munkatársainak szakmai előadásait illeti, Szatucsek Zoltán igazgató (Innovációs és Informatikai Igazgatóság) a konferencia első napján, április 12-én a Mesterséges intelligencia a közgyűjteményekben workshop keretében tartotta meg Kopogtat az ajtón. Beengedjük-e? – az új technológiák kihívásai a közgyűjteményekben című, egyúttal a műhelybeszélgetést bevezető előadását, amelyben a mesterséges intelligencia közgyűjteményekben való, Magyarországon is egyre terjedő, változatos alkalmazási lehetőségeiről nyújtott átfogó képet. Ugyanezen szekcióban Bánki Zsolt levezető elnökként vett részt.

A konferencia második napján, április 13-án Szerényi Ildikó főlevéltáros, projektvezető (Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztály) tartotta meg „Csendőrök és kommunisták” – titkosszolgálati dokumentumok az MNL adatbázisában című előadását a Digitális adatgazdagítás a közgyűjteményekben szekcióban, melyben beszámolt a Magyar Nemzeti Levéltár legújabb, önkéntesek segítségével, a Magyar Királyi Belügyminisztérium államrendészeti kartotékrendszere irategyüttesből készült adatbázisának munkálatairól, illetve a nagyszabású, közösségi közreműködéssel készült levéltári adatbázis-építési projekt szakmai tanulságairól.

Ezt követte nem sokkal Bánki Zsolt Entitásazonosítás és entitásfelismerés a Nemzeti Levéltár földrajzi névterében és segédlet-adatbázisaiban című előadása ugyanazon szekció keretei között, melyben összefoglalta a Magyar Nemzet Levéltár névterének közelmúltbeli fejlesztési eredményeit, és kiemelte, hogy  a névtér-adatbázis az elmúlt időszakban igen sok rekorddal és funkcióval bővült, az MNL alapvetően ORACLE szoftverkörnyezetben működő levéltári adatbázisainak földrajzi nevekre vonatkozó adatai pedig fokozatosan integrálásra kerülnek a névtérbe.

Szatucsek Zoltán igazgató és Hegedűs István osztályvezető (Digitális Tartalomfejlesztési Osztály) ugyancsak április 13-án tartottak közös előadást a konferencia ugyanazon szekciójában, Történeti adatok rekordjainak összekapcsolása automatizált megoldásokkal címen, amelyben ismertették a Magyar Nemzeti Levéltárban zajló közgyűjteményi informatikai munkát és fejlesztéseket, és bemutatták a szakmai közönségnek, hogy az egyes adatbázis-rekordok összekapcsolásának területén egyre több folyamat automatizálhatóvá válik.
 

Az előadások felvételről visszanézhetők: Networkshop 2023 – Networkshop 2023 (comp-rend.hu)

 

 

Utolsó frissítés:

2023.04.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges