Magas rangú vendégek látogattak el a Levéltárba

Szerző: Borsodi Attila
2023.11.10.
Dél-koreai delegáció tette tiszteletét november 10-én, pénteken a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában. A Bécsi kapu téri palotába ellátogatott Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Ro Jae Hun, a Koreai-Magyar Baráti Társaság elnöke, a néhai dél-koreai elnök, Ro Te Vu fia és Chun Inkeon, a Kansong Art Museum igazgatója.

A dél-koreai delegációt Szabó Csaba, az MNL főigazgatója és Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettes fogadta. A Koreai Köztársaságból érkezett vendégek épületsétán vettek részt a Bécsi kapu téri palotában, amelyet Miklós Dániel tudományos munkatárs vezetett. A delegáció megtekintett több fontos, a múlt század végén keletkezett dokumentumot. Ezek hátteréről azt kell tudni, hogy Ro Te Vu dél-koreai elnök 1988-ban hirdette meg az északi nyitás politikáját, amelynek eredményeként hazánk, az akkori szovjet blokk országai közül elsőként, 1989 elején létesített diplomáciai kapcsolatot a Koreai Köztársasággal. Ro Te Vu elnök ennek kapcsán Magyarországon járt, és a dél-koreai vendégek most olyan dokumentumokat tekinthettek meg, amelyek ezt a látogatást készítették elő. Emellett a delegációnak bemutattak olyan iratokat is, amelyek Kim Pjong Il és Tak Chae Han dél-koreai nagykövetek megbízólevelének átadásával kapcsolatosak, a dokumentumok 1988-ban és 1989-ben keletkeztek.

Mikó Zsuzsanna a dél-koreai delegáció látogatása kapcsán kifejtette, hogy a Koreai Köztársaság és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta nagyon intenzív együttműködés zajlik, ami kiterjed a történeti feltárásra és a levéltári dokumentumok feltárására is.

– Hosszú évek alatt jelentős mennyiségben digitalizáltunk dokumentumokat a két nép történetével kapcsolatban, és ezeket tudományos publikációkban meg is jelentettük. Az együttműködést, most már az új technológiák terén is, folytatni kívánjuk. Szeretnénk a kézírásfelismerési technológiát, a mesterséges intelligenciát is bevonni a történeti feltárásba és feldolgozásba – mutatott rá Mikó Zsuzsanna.

A felek megállapodtak abban, hogy ennek kapcsán jövőre magyarországi és dél-koreai egyetemekkel együttműködésben konferenciát szerveznek, és a kapcsolatukat tovább erősítik.


Fotók: Takács Ábel (MNL)

 

Utolsó frissítés:

2023.11.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges