Komoly nemzetközi érdeklődés kíséri a levéltár fejlesztéseit

Szerző: Borsodi Attila
2023.11.20.
Rangos konferencián képviselte Luxemburgban a Magyar Nemzeti Levéltárat (MNL) Szatucsek Zoltán, az Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője. A rendezvény központi témája az volt, hogy miként lehet a mesterséges intelligenciát levéltári feladatokra használni. E témában a kutatóintézetekből, levéltárakból és az Európai Unió különböző szervezeteitől érkezett szakemberek osztották meg rendkívül fontos kutatási eredményeiket.

Az Európai Parlamentben csütörtökön megtartott előadásában Szatucsek Zoltán főlevéltáros két olyan programot is érintett, amelyhez a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást hívták segítségül. Ezek két éve kezdődtek, és mindkét programnak publikus eredménye van. – Az egyik kézírásfelismeréssel kapcsolatos, azt a szoftvereszközt, amelyet bemutattam, házon belül, a Magyar Nemzeti Levéltárban fejlesztettük ki. Ez iránt komoly nemzetközi érdeklődést tapasztalunk – fogalmazott Szatucsek Zoltán. Mint elmondta, az érdeklődést már idén júniusban is érzékelték, amikor Budapesten tíz ország levéltárának szerveztek műhelymunkát a témában, ahol először mutatták be az eszközt, amit azóta továbbfejlesztettek. A mostani konferencián is nagy érdeklődés kísérte az eszközről tartott előadást, amelyre Németországból, Luxemburgból vagy akár Finnországból is felfigyeltek. A németeknek és a finneknek a jövő héten külön bemutatót is tartanak.

Szatucsek Zoltán előadásában érintette a hadifogoly kartonok feldolgozásának kérdését is, ez már egy befejezett program, de ezt is folytatják. A főlevéltáros emlékeztetett arra, hogy még 2021-ben publikálták azt a hétszázezer hadifogoly kartont, amelyeket előzőleg Oroszországból, a hadilevéltárból vásároltak meg. Ezeknek a feldolgozása során különböző új technológiákat használtak együtt a Nyelvtudományi Kutatóközponttal, később pedig egy magán partner is segítette a munkát. Itt az volt a cél, hogy az anyagok feldolgozása során az ugyanarra a személyre vonatkozó adatokat, információkat össze tudják kapcsolni, ehhez speciális munkára és a gépi tanulás felhasználására volt szükség. – Ennek az eredményeit visszük tovább, mert az állami anyakönyveknél hasonló feladat vár ránk – tette hozzá.

 

Utolsó frissítés:

2023.11.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges