Kitörölhetetlen tragédia a magyar történelemben

Szerző: Borsodi Attila
2024.01.12.
Ami 81 évvel ezelőtt, 1943. januárjában a Szovjetunióban, a Don-kanyarban történt, az a mindenkori magyar hadsereg egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb emberveszteségét okozta.

Mint az mindenki előtt ismert, a második világháborúban a 2. magyar hadsereget német követelésre küldték harcolni a Szovjetunióba, az egységeket 1942. április 17. és június 27. között szállították ki a keleti frontra. A kiérkező csapatok eleinte a nyári, súlyos emberveszteségeket okozó hídfőcsatákban vettek részt, majd egyre inkább védekezésre rendezkedtek be a Donnál. Az idő múlásával mind nyilvánvalóbbá vált, hogy a 2. magyar hadseregnek előbb-utóbb meg kell ütköznie a szovjet erőkkel, csak az összecsapás időpontja volt kérdéses.


Sólyomvári György fényképalbuma

A szovjet 40. hadsereg végül 81 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én, mínusz 30-35 Celsius-fokos hidegben indította meg támadását az urivi hídfőből kiindulva, és hatolt be mélyen a magyar védelmi vonalakba. A szovjet támadás olyan sebességgel haladt előre, hogy négy nappal később a 2. magyar hadsereg három részre szakadt. Az egyes kisebb-nagyobb alakulatok utóvédharcokat folytatva vonultak vissza a dermesztő hidegben, a veszteségeket pedig csak fokozta Jány Gusztáv parancsnok január 24-én kiadott hadparancsa, amely megtiltotta a visszavonulást, és drasztikus fegyelmező intézkedéseket rendelt el. A magyar katonák közül így sokan a szovjet hadsereg támadásának estek áldozatul, mások visszavonulás közben halálra fagytak. A doni veszteségekről nincsenek pontos adatok, az áldozatok száma legalább 93 ezer volt, de más források 120–148 ezerre teszik ezt a számot. Azt sem tudjuk pontosan, hogy mennyien sebesültek meg, és estek fogságba.


dr. Eger Zsigmond fényképalbuma

A 2. magyar hadsereg pusztulása, amelyet a doni áttörés eredményezett, kitörölhetetlen tragédia hazánk történelmében. Családok tízezrei gyászolták hozzátartozóikat, fiúkat, férjeket és édesapákat. A tragikus eseményről a rendszerváltás óta minden évben tartanak megemlékezéseket Magyarországon, rengeteg településen a mai napig ápolják a doni hősök emlékét.


Péchy György fényképalbuma

A 2. magyar hadsereggel kapcsolatos hivatalos iratok elsődleges lelőhelye nem a Magyar Nemzeti Levéltár, hanem a HM HIM Hadtörténelmi Levéltára. Ám számos kiemelkedően érdekes és értékes, a doni katasztrófával kapcsolatos irat lelhető fel mind az Országos Levéltárban, mind a megyei levéltárakban, így naplók, levelezések, visszaemlékezések, külügyi,- és belügyi jelentések és más iratok sora gazdagítja tudásunkat. Ezek egy része forrásközlések formájában elérhetővé vált mára, de nem szabad elfeledkezni az adatbazisokonline.hu oldal alatt található gyűjteményről sem: amely A második magyar hadsereg iratai cím alatt kutatható. Emellett az MNL tagintézményei az elmúlt években számos kiadványt jelentettek meg a témában.


Utolsó frissítés:

2024.01.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges