Jelenlegi hely

Ez egy igazán jó játék volt! - A Gazdasági Levéltári Osztály munkatársainak látogatása a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban

Szerző: Fekete Attila
2024.07.12.
Az MNL OL Gazdasági Levéltári Osztály munkatársai 2024. június 28-án vezetéssel egybekötött szakmai látogatást tettek a Pénzmúzeumban. A látogatás egyik apropóját az adta, hogy az 1830-as évektől az osztály őrizetében találhatók a hazai bankokkal, pénz- és hitelintézetekkel kapcsolatos levéltári források, többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Áru- és Értéktőzsde vagy az Országos Földhitelintézet iratai.

A Pénzmúzeum az 1926-ban Sándy Gyula tervei alapján megépült egykori Postapalota épületében található. Ebben működött először hazánkban úgynevezett páternoszter típusú személyfelvonó. Az épületet a Magyar Nemzeti Bank 2016-ban megvásárolta. Az épület eredeti állapotának helyreállítását követően itt került elhelyezésre a Pénzmúzeum. Az épület neve MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum.

Az előtérben Money, a robot fogadott minket, akivel el lehetett beszélgetni, de akár táncolt vagy szaxofonozott is. Munkatársaink a látogatás során megismerkedhettek a pénz történetével annak öt funkcióján keresztül. A látogatás az Aranybányában kezdődött, ahol betekintést nyertünk a nemesfémbányászat hazai történetével és eszközeivel. A következő teremben végiggondolhattuk, mi lenne, ha nem lenne pénz. Interaktív játék keretében – valamennyi állomáson lehetőség nyílt a játékos ismeretbővítésre – kipróbálhattuk magunkat az árucserében is. Megtekinthettük a pénzhelyettesítőket – például a kauri kagylókat, a prémeket – és a korai pénzeket. A következő teremben a pénz forgalmi értékével ismerkedtünk. Tanulmányozhattuk a Magyarország története során használatos pénzeket, nagyítók segítségével egészen apró részleteket is megfigyelhettünk. Dénárok, forintok garasok, ezüst és aranyérmék, tízszeres dukátok, papírpénzek egész sorát lehet itt tanulmányozni. Van a kiállított pénzek között olyan, amelyből csak egyetlen darab található a világon, itt a Pénzmúzeumban. Ez Székely Mózes erdélyi fejedelem 1603-ban veretett ötszörös dukátja. Kézi pénzverővel nyomathattunk az első dénárhoz vagy Károly Róbert aranyforintjához hasonlító matricát, de akár a múzeum jelképét, a Csodaszarvast is.

A továbbiakban a bankok világába, a tőzsde funkciójába és életébe, a nemzetközi pénzpiac, a világpénz működésébe és az internetes kereskedelem folyamataiba is betekintést nyertünk. Végezetül a vendéglátók a pénz kincsképző funkcióját mutatták be. Itt megemelhettünk egy igazi befektetési, 400 uncia, azaz mintegy 12,4 kilogramm súlyú aranytömböt, amit sajnos nem vihettük haza...

A látogatás végén tervezhettünk saját pénzt, ne mondhassák, hogy egy fabatkát sem érünk, valamint a különböző interaktív játékok során tanúsított aktivitásunk és eredményeinknek alapján arany, ezüst vagy bronz tikettet kaptunk. Kifelé még táncoltunk egyet Money-val (akkor már barátoknak Mani).

Az izgalmas múzeumi programot a Pénzmúzeum Panoráma teraszán fejeztük be, melynek során nemcsak a városra nyíló kilátást élvezhettük, hanem egy kávé vagy sör társaságában – ki-ki ízlése szerint – beszélgettünk az átélt élményekről.


Fényképek: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, dr. Kiss András, Vlasicsné Török Barbara

 

Utolsó frissítés:

2024.07.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges