Elindult az Adatbázisok Online szolgáltatás

Szerző: Fényes Erika
2020.01.28.
Mérföldkövet jelent a Magyar Nemzeti Levéltár történetében a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében megújult Adatbázisok Online szolgáltatás. Az összesen 2.780.611 szöveges oldalt, képet, és hanganyagot tartalmazó oldalt a magyar kultúra napja alkalmából ismerhették meg az érdeklődők.

Dr. Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes a bemutatót megnyitó köszöntőjében elmondta, a levéltár tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy azokat a levéltári segédleteket, amelyeket a levéltárosok már adatbázisban dolgoztak fel, közös keresőfelületen teszi közzé. A mikrofilmezett anyakönyvek adatbázisa a mai napig a legnépszerűbb, de sokan gyönyörködnek a címereslevelek nagy felbontású képeiben, vagy keresik felmenőik nevét az országos összeírásokban. Az elmúlt tíz évben folyamatosan bővült a tartalom. A levéltári integrációt követően a szolgáltatás a megyei levéltárak adatbázisaival egészült ki, így jelenleg 61 adatbázis közvetlenül elérhető, további 151 adatbázis eléréséhez pedig információt kapnak a kutatók. Az évek során a technológia és a felhasználói elvárások is gyökeresen megváltoztak, a szolgáltatás megújítása nem várhatott tovább. Köszöntője végén az általános főigazgató-helyettes asszony ünnepélyesen elérhetővé tette az oldalt a felhasználók számára.

Szatucsek Zoltán, az MNL Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának igazgatója a megújult szolgáltatás körüli munkáról számolt be a látogatóknak. Elmondta, hogy a kutatók többsége határozott elképzeléssel használja a segédleteket, ezért döntöttek úgy, hogy a tartalmakat tematikus gyűjteményekbe rendezik, és kiegészítő információkkal, hivatkozásokkal nyújtanak segítséget a kutatáshoz. Elmondta továbbá, hogy az Adatbázisok Online 2020-ban induló új szolgáltatása megjelenésében is élményszerű használatot nyújt, azonban a vizuális megújulás mellett a keresőmotor cseréje jelenti a legnagyobb változást. Ez egyrészt biztosítja, hogy valamennyi adatbázis közösen kereshető legyen, másrészt a keresés gyorsaságában, a találatok pontosságában is előrelépést jelent.

Szakács Annamária, a Kutatószolgálati, Tájékoztatási és Levéltártudományi Szakkönyvtári Főosztály főosztályvezetője ismertette a keresőoldal gyakorlati használatával kapcsolatos tudnivalókat.  Beszámolt arról, hogy szolgáltatás megtartja a korábbi felület sikeres funkcióit, az egyes adatbázisokon belüli összetett keresést, de támogatja a fazettákkal való szűrést, és több nézetet kínál a találati lista megjelenítésére, a releváns találatok jobb kiválasztására, a találatok közötti navigációra. Az egyszerű fájlrendszerből való kiszolgálás lehetővé teszi, hogy az újonnan digitalizált tartalmak gyorsan felkerüljenek az internetre akkor is, ha részletes leírásuk még időt vesz igénybe. Rámutatott, hogy mobileszközök használata annyira általánossá vált, hogy az adatbázisokat telefonról és tabletről is kényelmesen használhatóvá kellett tenni.

Az egyes gyűjtemények bemutatásában a gyűjteményért felelős levéltáros kollégák segítettek. Dr. Germuska Pál az MNL országos levéltári főigazgató-helyettese a Pártiratok adatállományát mutatta be és egészítette ki hasznos információkkal a kivetítőn megjelenő aloldalakat. Szerényi Ildikó MNL Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának főlevéltárosa a Családtörténet oldalain nem csupán az egyes állományokat ismertette, hanem a kutatás megkönnyítése érdekében összeállított segédletekre hívta fel a kutatók figyelmét. A Reformáció 500 esemény alkalmából 2016 és 2018 között a Magyar Nemzeti Levéltár a Reformáció Emlékbizottság támogatásával nagyszabású kutatómunka eredményeképpen keletkezett gyűjteményeket Dr. Laczlavik György a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztályának főosztályvezetője mutatta be. A szolgáltatás átadását Dr. Rácz György az MNL Országos Levéltárának főlevéltárosa zárta le, aki a Középkori gyűjtemény szerkezetét tekintette át. A gyűjteményért felelős kolléga üdvözölte a kezdeményezést, amelynek köszönhetően az elektronikus felületeken legrégebben publikált adatbázisuk, egy felhasználóbarát felületen, vonzó új köntösben jelenhetett meg.

A családfakutatóknak, helytörténészeknek, a középkor és a 20. század kutatóinak kialakított kutatási felületeket továbbiakkal fogják bővíteni, elsőként az I. világháború levéltári anyagával kapcsolatos adattárak lesznek elérhetők.

 

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL OL)

Utolsó frissítés:

2020.04.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges