Elindult a decemberig tartó kulturális programsorozat

Szerző: Borsodi Attila
2024.08.06.
Augusztus 10-én Székesfehérváron kezdődik az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című programsorozat, amelyhez a Magyar Nemzeti Levéltár egy vándorkiállítást is magában foglaló komplex programmal csatlakozik. Az intézmény országszerte egyéb kulturális rendezvényekhez kapcsolódva viszi el a programot a nagyközönségnek december végéig.

A Magyarul Európában címet viselő tárlat húsz installációból áll, egy törzsanyagból, amelyet mindig három elemmel egészít ki a kiállításnak éppen otthont adó vármegye. A kiállítás korabeli dokumentumok digitális másolatait tárja a nézők elé. A képeken keresztül felvillantja azokat a sorsfordító eseményeket országunk történetéből, amelyek az elmúlt 1100 évet meghatározták, valamint felidézi az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, majd magát a folyamatot és annak hatásait is. A tárlat olyan témákat ölel fel, mint a középkor, reformáció, az oszmán hódítás és hatása, a felvilágosodás, a modern állam létrejötte, a kultúra, a sport, a tudomány, az ország szerepe Európa újraegyesítésében, az 1956. évi forradalom és 1989-ben a határnyitás.


Játékos ismeretszerzés

A Magyarul Európában című vándorkiállítás részeként a levéltári dokumentumokhoz kapcsolódóan online elérhető, interaktív tartalmak várják majd mindenhol a felnőtteket és a gyerekeket. A vándorkiállítás önálló felfedezése és megismerése mellett így lehetősége nyílik az érdeklődőknek arra is, hogy a számukra izgalmas témákban elmélyedjenek, ugyanis a kiállítás molinóin elhelyezett QR-kód beolvasásával, okoseszközeik segítségével könnyen és gyorsan elérhetik a kapcsolódó levéltári feladatokat és játékokat. A kiállításra építő online feladatokat és játékokat oly módon dolgozták ki, hogy korosztálytól függetlenül támogassák a múlt, a magyar történelem saját tapasztalatokon, élményeken keresztül történő megismerését, a játékos formában zajló tudásépítést, és fejlesszék az önálló ismeretszerzést. A különböző történeti témákat változatos formában és módszerekkel feldolgozó digitális tartalmak a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának bemutatott iratanyagához kapcsolódnak.
 

Kutatási támogatás

A tárlathoz kapcsolódóan a levéltári szakemberek családtörténeti és helytörténeti kurzust, kutatási, módszertani tudásmegosztási alkalmat tartanak. A levéltár szakmai tanácsadói és szolgáltatói tevékenységgel is a résztvevők szolgálatára áll, fókuszban a családtörténet- és a helytörténeti kutatással (egyebek mellett iskolatörténet, egyháztörténet, településtörténet, helyi gazdasági és társadalmi kutatások, nemzetiségkutatás). Ezen eseményeken a levéltárosok ismertetik a résztvevőkkel a hely- és családtörténeti kutatások alapjait, módszereit és lehetőségeit. Alkalom nyílik arra, hogy a foglalkozáson résztvevők online kutatást folytassanak előbb a levéltárosok szakmai irányításával, majd akár önállóan is.


Év végéig tart a program

A programsorozat első állomása Székesfehérvár lesz, ahol az MNL Fejér Vármegyei Levéltárában a kiállítást augusztus 10. és 14. között lehet majd megtekinteni. A tárlathoz kapcsoló programelemekkel pedig a hétvégén, augusztus 10-én és 11-én várja az intézmény az érdeklődőket. Ezt követően a vándorkiállítás ellátogat majd a többi vármegyébe is, a programsorozat a tervek szerint decemberben fejeződik be.

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2024.08.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges