Eleink karácsonya

2023.12.21.
Manapság, amikor már Mindenszentek előtt az üzletekbe érkezik a csokimikulás és a szaloncukor, a csomagautomaták napról napra degeszre telítődnek, díszkivilágított villamossal suhanunk a díszkivilágított utcákon, akció akciót követ és a falusi házak udvarain is fényben fürdenek a fák, a bokrok és Mikulás mászik a kéményen – eltöprenghetünk azon, hogyan is volt ez azokban a régmúlt korokban, amikor a karácsony megünneplésére nem céges bulikon keresztül vezetett az út, hanem negyven napos böjttel készültek, és amely ünnepeknek az iratanyagát a levéltárakban őrizzük.

Bakócz Tamás pecsétje, rajta fent az útmutató Madonna, az érsek térdelő alakja a középső fülke mellett szerepel.
Jelzet: MNL OL, Mohács előtti gyűjtemény, DL 22728

 


A Bakócz-kápolna oltára az esztergomi Főszékesegyházban, fent az angyali üdvözlet. Az érsek térdelő alakja a középső fülke mellett látható.
Forrás: https://www.hung-art.hu/frames.html?/magyar/zmisc/faragvan/162_sz/index.html

Az ünneplés bizony már a régi korokban sem volt mindig idilli, meghitt és békés. Ugyanakkor az ünnepnek ki-ki megadta a módját tehetsége és lehetősége szerint.

1391 karácsonyának vigíliáját különös módon tette emlékezetessé János zágrábi püspök. Zsigmond király a Zágráb-grécshegyi polgárok és hospesek panasza miatt vizsgálati parancsot adott 1392. január 9-én a somogyi konventnek. Az 1392. január 31-én kelt jelentés szerint a Szent Egyed monostor papja, Antal fráter hiteleshelyi kiküldött és Myletinch-i Máté fia Pál királyi ember egybehangzóan tanúsították, hogy a gyertyaszentelő Boldogasszony napja előtti szombaton, január 27-én megtartott vizsgálat alkalmával Zágráb megyei nemesektől, nem nemesektől, klerikusoktól és világiaktól nyíltan és titkon kérdezősködve megtudták, hogy minden úgy történt, ahogyan azt a panaszosok a királynak elmondták: János zágrábi püspök karácsony vigíliáján (december 24.) valóban a városukra lövetett háromszor (tribus vicibus bombardam ad ipsam nostram civitatem, ipsorum scilicet in medium emittere fecisset)

 

A somogyi konvent jelentése Zsigmond királynak az 1391 karácsony vigíliáján Zágrábban történtekről. (Somogyvár), 1392. január 3.
Jelzet: MNL OL, Fényképgyűjtemény, Diplomatikai Fényképgyűjtemény, DF 255447 (eredeti őrzési helye: Zágráb Város Levéltára, Diplomata 4-61. )

 

Melchior Broederlam flamand festőt – a Jan van Eyck előtti generáció legfontosabb festőinek egyikét – II. Merész Fülöp burgundi herceg 1391-ben udvari festőjének hívta meg.
A Musée des Beaux-Arts de Dijon-ban őrzött triptichon szárnyainak jelenetei: Angyali üdvözlet – Vizitáció – Bemutatás a templomban – Menekülés Egyiptomba.

Forrás: https://alchetron.com/Melchior-Broederlam
 

1435. január 15-én Zsigmond királynak azért kellett vizsgálati parancsot adnia a kapornaki konventnek, mert az elmúlt karácsonykor Nádaljai László fiai, Simon és Pál Bixi-i Tamás és az ő fiai, Péter és Dénes, valamint Bixi-i Gergely fia Jakab egyik nádaljai jobbágyának házára törtek. Onnan mindenfajta ünnepi élelmet – amely valószínű a földesúrnak járó ajándék, „donum seu pabulum” volt –, kappant és tortát vittek el, illetve adópénzt és ”lucrum camere”-t raboltak, ezen kívül elfoglalták a panaszosok Medes-i részbirtokát és a nevezett Bixi birtokon más hatalmaskodásokat is elkövettek.

Az oklevél érdekessége, hogy az e napon Hainburgban tartózkodó uralkodó nevében eljáró bíró Bakud-on (a Zala vármegyei Bagodon) keltezte a parancslevelet.

 

Zsigmond király vizsgálati parancsa, amelyet a kapornaki konventhez intézett a Nádalján, karácsonykor történt hatalmaskodás ügyében. Bakud, 1435. január 15.
Jelzet: MNL OL, Mohács előtti gyűjtemény, DL 44020

 

Stefano di Giovanni di Consolo, il Sassetta az 1430-as évek derekán festette meg az Angyali üdvözlet, A mágusok utazása és A mágusok imádása című képeit.
Forrás: http://www.travelingintuscany.com/art/sassetta.htm  

 

1486. december 20-án Várdai Mátyás választott boszniai püspök Diakó(vár)ról levelet intézett kedves rokonához, Várdai Aladárhoz. Meghívta, hogy látogasson el hozzá a karácsonyi ünnepekre, megbeszélni ügyesbajos dolgaikat. Ő maga ugyanis nem mert otthonról elmozdulni, mivel attól tartott, hogy az egyetlen védelmi vonal, a Száva be fog fagyni. A püspök levele jól mutatja, hogy amikor a 15. század végére állandósult a déli országhatárnál a töröktől való fenyegetettség, az ettől való félelem a karácsonyi ünnepekre is hatással volt.

 

Várdai Mátyás választott bosznia püspök meghívója rokona, Várdai Aladár számára. Diakó, 1486. december 20.
Jelzet: MNL OL, Mohács előtti gyűjtemény, DL 81962

 


Milánóban Leonardo befejezte Sziklás Madonna című festményének első változatát (1483–1486).

Forrás: Kultúrpart

 

1510. december 22-én Korothnai István írásban kötelezte magát, hogy azt a négy kelyhet és más ezüst tárgyakat, amelyeket 102 forint értékben elzálogosított Pereneszi Imrének, és amelyeket Imre a karácsonyi ünnepekre visszaadott neki, vízkereszt harmadnapján (január 8.) visszaadja, különben szószegővé válik és kétszeres zálogösszeget kell fizetnie.

A magán kiadványon Korothnai István pecsétjét láthatjuk, két jobbharánt pólya között csillagot.

 


Korothnai István kötelezvénye zálogba tett értéktárgyai ügyében. Korotna, 1510. december 22.

Jelzet: MNL OL, Mohács előtti gyűjtemény, DL 46963

 

Rómában Michelangelo a Sixtus Kápolna mennyezeti freskóit készíti (1508–1512), amelyen megörökíti az eljövendőről prófétáló szibillákat, Erithraea-t és Delphica-t.
Forrás: Wikimedia Commons

Utolsó frissítés:

2024.01.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges