Jelenlegi hely

Egy hajdanvolt jelmezbál képei

Szerző: Horváth Gyula
2022.02.21.
A 2022. évi farsangi időszak kapcsán a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára őrizetében található fotóalbum részleteit mutatjuk be.

A Festetics család levéltárában az egyik fotóalbumban egy korábban már ismertetett farsangi jelmezbál főúri résztvevőinek portréi láthatók a bálon viselt jelmezben. Az Arcanum Digitális Tudástár segítségével sikerült a korabeli sajtóból pontosan azonosítani az eseményt, így kiderült, milyen alkalomból készült a fényképalbum, és az is, pontosan milyen jelmezt viselnek a képeken megörökített személyek.

 

A bál házigazdája Festetics Tasziló gróf (később herceg) és hitvese Mary Hamilton (korábban monacói trónörökösné) voltak. Róluk sajnos nem található fénykép az albumban, de az újságcikkekből tudjuk, hogy Festetics gróf egy 16. századi spanyol grandnak, hitvese pedig Medici Máriának öltözött, és cseresznyevörös bársony ruhát viselt magas aranyos gallérral, és a fején korona volt. Öltözékét igazgyöngyök, haját és nyakát gyémántékszerek ékesítették. A jelmez 20 000 frankba került.

 

A bált 1885. február 10-én rendezték meg, és az újságok szerint többhetes előkészületek előzték meg a fényes eseményt, amelynek helyszíne a Festeticsek józsefvárosi palotája volt a Nemzeti Múzeum mögött. (Ez az épület ma az Andrássy Egyetem otthona, és bálterme ma is teljes pompájában ragyog.) Az estélyre mintegy 120 vendég volt hivatalos, akik este 10 és éjfél között folyamatosan érkeztek. A meghívottakat a fekete, arany zsinórzattal díszített frakkos lakájok karos gyertyákkal kísérték fel a vastag szőnyegekkel borított lépcsőkön. A lépcsőházból a vendégek az előterembe jutottak, ahol rokokó jelmezbe bújtatott fehér parókás komornyikok jelentették be őket. A palota minden terme meg volt nyitva. Különösen pazar volt a fogadóterem, amelynek a gazdag gobelinek káprázatos pompát kölcsönöztek. (Ezeket még I. Napóleon császár ajándékozta Mary Hamilton anyjának, Mária Amália badeni hercegnőnek, aki Károlynak, Baden uralkodó nagyhercegének a lánya és Napóleon örökbe fogadott lánya volt.) A házigazda és neje a fogadóterem ajtajában várták vendégeiket.

 

A bál díszvendége Fülöp szász-coburg-gothai herceg (németesen Prinz Philipp von Sachsen-Coburg und Gotha), a hatalmas magyarországi Koháry-vagyon örököse volt, aki egyben Rudolf trónörökös bizalmas barátjának számított (ő volt később holttestének egyik megtalálója), és házassága révén sógora is volt. Hitvese (egyben másodfokú unokatestvére) ugyanis Lujza Mária belga királyi hercegnő volt, aki II. Lipót belga király leánya és Stefánia trónörökösné testvére volt. A pár házassága később botrányos válással végződött. A bálon a herceg egy szász választófejedelem jelmezébe öltözött, de nem egy konkrét személyként.

Fülöp szász-coburg-gothai herceg

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 26.

 

Hitvese, a hercegné a Lohengrinben szereplő Elzaként jelent meg. Annyira fontos lehetett számára a jelmezbál, hogy bár ebéd utánra kérette magához a szabóját, de amikor az a megbeszéltnél egy órával hamarabb megjelent, akkor a hercegné rögtön ott hagyta az ebédjét, és este 11-ig készülődött és öltözött.

Lujza Mária belga királyi hercegnő és szász-coburg-gothai hercegné

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 1., 2. és 3.

 

Az albumban számos olyan vendég szerepel, akiket és akiknek a jelmezét az újsághírek alapján sikerült azonosítani.

Lo Presti báróné mint Madame Pompadour vett részt az estélyen. Esetében minden bizonnyal a Lo Presti család utolsó férfitagjának, Árpád bárónak az özvegyéről, Bethlen Jozefa grófnőről van szó. 1885-ben ugyanis ő volt az egyetlen élő Lo Presti báróné, másrészt a Lo Presti család nőtagjai közül ő volt az egyetlen, aki ebben az időszakban részt vett Budapest társasági életében.

Lo Presti báróné, Bethlen Jozefa grófnő

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 6.

 

Gróf Berchtold Richárdné, Bánffy Erzsébet egy XVI. Lajos korabeli úrihölgy öltözékébe bújt, ahogy a korabeli híradás írja „köntöse, fehér satin duchesse-ből kivágott dereka elől frakszerü kihajlásával, fölötte gazdag fichu, félhosszú szűk ujjak, elől csipkével díszítve, uszályos aljráncokba szedett fodorral s a derék alatt rövid lebbeny »pastiche«, az akkori divat szerint”.

Gróf Berchtold Richárdné, Bánffy Erzsébet jelmezben

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 7.

 

Görgey Józsefné, Lipthay Klára egy sevillai nő ruházatát öltötte magára, piros atlasz ruhájához arany brokát fűzőt és sötét kék bársony spanyolkával (kiskabáttal). A szoknyát fekete selyem háló borította sötétkék és arany pomponokkal, az öltözéket ékszer, egy arannyal hímzett fátyol, piros kamélia és természetesen legyező egészítette ki.

 

Görgey Józsefné, Lipthay Klára jelmezben

Jelzet. MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 8 és 9.

 

Felicia „Fella” Grimaud d’Orsay (1865–1956) grófnő 18. századi francia jelmezben töltötte az estét, ruházata egy francia nőét utánozta a direktórium idejéből.

Felicia „Fella” Grimaud d’Orsay grófnő jelmezben

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 10.

 

Széchényi Imre gróf (1858–1905) agrárpolitikus egy 17. századi holland férfidivatra jellemző ruhában vett részt a mulatságon.

Széchényi Imre gróf jelmezben

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 11.

 

A vendégek igen változatos jelmezekben jelentek meg, történeti öltözékeket vagy egyes régióra jellemző ruházatot választottak, de volt, aki mesehősnek öltözött.

Inkey László (1861–1952) Afrika-kutató mint beduin sejk

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 14.

Radák Klára bárónő, később báró Wenckheim Ferencné (1866–1889) cigánylány-jelmezben

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 18.

Almásy Györgyné, Zichy „Zenke” Zenadine (1865–1924) mint nápolyi nő

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 19.

Czebrián Mária mint Piroska (chapeau-rouge)

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 21.

Andrássy Gézáné, Eleonora Kaunitz zu Rietberg 18. századi velencei nőnek öltözve

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 23.

Esterházy Dénes gróf (1862–1895) mint szaracén

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 30.

Pejácsevich Tivadar gróf (1855–1928), a horvát szábor küldötte (később horvát-dalmát-szlavón bán, majd horvát tárcanélküli miniszter) osztrák gránátosként az osztrák örökösödési háború idejéből

Jelzet: MNL OL, Festetics család keszthelyi levéltára, Festetics család, Fényképek (P 240), 1. tétel, r. 20. No. 31.

 

A társaság a kis vörös teremben, a barna alapszínű dohányzóteremben és a kék szalonban oszlott szét. A vacsorát éjjel egy órakor szolgálták fel, és a vendégek a következő fogásokat fogyaszthatták el:

Consommé de volailles. (Szárnyas erőleves)

Fruits au bleu se remoulade (Kék gyümölcsök mártással)

Cotelettes d’Agneau aux petits pois (Zöldborsós bárányszelet)

Souflé de bécasses Mancel (Szalonkafelfújt)

Faisans de Keszthely, Rótis. (Keszthelyi fácánsült)

Saladé Venetienne (Velencei saláta)

Bavaroise garni de gelée au champagne (Bajor krém pezsgőzselével körítve)

Biscuits á la mousse glacées (Fagyos habos sütemények)

Fruits et désserts (gyümölcs és sütemény)

 

A menüben nagy feltűnést keltett egy halfogás, amelyet lében úszva (mintha eleven lett volna) tálaltak fel. A vacsora után a zenekar csárdást játszott, „melyet nagy tűzzel jártak s egyszer megujráztak”. A fiatal főnemesek általában tartózkodtak a tánctól, mert sajnálták a kosztümjeiket. A vacsora a földszinti, a tánc az első emeleti teremben folyt. A mulatság egész éjjel tartott, és reggel 6-kor ért véget.

 

Felhasznált irodalom:

NN: „Jelmezestély Festetics Tasziló grófnál”. Budapesti Hírlap V. évf. 42. sz. (1885. február 12.) 4. old.

NN: „Festetics Tasziló gróf”. Budapesti Hírlap V. évf. 42. sz. (1885. február 12.) 5. old.

NN: „Jelmezbál a Festetich-palotában”. Fővárosi Lapok XXII. évf. 34. sz. (1885. február 11.) 227. old.

NN: „A gróf Festetich Tasziló jelmezbálja”. Fővárosi Lapok XXII. évf. 35. sz. (1885. február 12.) 232. old.

NN: „Jelmezestély Festetics Tasziló grófnál”. Pesti Napló XXXVI. évf. 41. sz. (1885. február 11.)

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges