Budapest100 - rekordszámú látogató a levéltárban

Szerző: Miklós Dániel
2022.05.17.
Az idei évben a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára csatlakozott a Budapest100 programsorozathoz. A levéltár Bécsi kapu téri épülete május 14-15-én várta tárt kapukkal az érdeklődőket, akik rekordot jelentő számban tisztelték meg bennünket jelenlétükkel. A teljes programsorozatot május 12-én a Kortárs Építészeti Központ és a Magyar Tudományos Akadémia Építészeti Tudományos Bizottságának egész napos konferenciájával vette kezdetét, amelynek szintén a Bécsi kapu téri palota adott otthont.

Az idei évben a Budapest100 a Budai Vár Polgárvárosát ünnepelte, amely sorozathoz a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épülete is csatlakozott. Az épület részvétele nemcsak a helyszín miatt tűnhetett időszerűnek: egy híján száz éve költözött be ugyanis az intézmény a Bécsi kapu téri palotába.

Szombaton és vasárnap a látogatók megismerkedhettek a Bécsi kapu téri épület történetével az építést megelőző tervezéstől a tüzérségi belövések okozta szomorú történéseken át egészen a közelmúltban lezajlott intézményi integrációig. A látogatók raktársétákon vehettek részt, ahol közvetlen közelről találkozhattak az őrzött iratokkal. Kiemelt figyelem övezte mindkét napon a vezetett épületbejárásokat, ahol a levéltár épületének díszítését mutatták be kollégáink a nagy létszámú csoportoknak. Szintén népszerűek voltak a családfakutatásról szóló panelbeszélgetések, illetve az intézményi restaurátorok munkájának bemutatása. A két nap folyamán betérő 3617 érdeklődőnek ezúton is köszönjük, hogy meglátogattak minket!
 


Fotók: Varga Máté (MNL)
 
 

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)
 

Az eseménysorozatot május 12-én csütörtökön én a Kortárs Építészeti Központ és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának konferenciája vezette fel. Az eseményt Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos és projektekért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki üdvözölte az előadókat és érdeklődőket, majd a levéltár épületének felújítása kapcsán elmondta: indokolttá vált a renoválás, amely után a Bécsi kapu téri palota ismét méltó ékköve lesz a Várnegyednek.

Ferkai András, az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága elnöke köszöntőjében elmondta, hogy azért hozták létre a konferenciát, mert a jelenleg is zajló budavári építkezések és bontások kapcsán kialakult, nyilvánosságban terjedő vélemények mind az ismeretek és a szakmai vita hiányából adódnak. A céljuk az eseménnyel, hogy bemutassák legfrissebb kutatási eredményeiket, gondolataikat.

Szíj Barbara, a Kortárs Építészeti Központ részéről üdvözölte a megjelenteket a délelőtti szekció előtt. Kiemelte, hogy 800 évnyi múlt van jelen a budai várban, amely számos építészeti stílust jelent a középkoriaktól kezdve egészen a modernizmusig. A Budapest 100 jelmondata már tizenkét éve: „minden ház érdekes” – tette hozzá – amelynek lényege, hogy olyan mélységben lehessen megismerni a várost, amilyenre korábban nem volt lehetőség.

A délelőtti szekcióban az előadók a IV. Béla által alapított budai vár építészetének történetét az oszmán koron át egészen a második világháborúig tekintették át. Délután az 1945 utáni helyreállítási munkálatairól, annak nézőpontjairól szóltak az előadások. A két szekció között az előadók és érdeklődők vezetett épületbejáráson vehettek részt.

 

Fotók: Varga Máté (MNL)

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges