Bővült a Szovjetunióba elhurcoltak adatbázisa

Szerző: Katona Csaba
2022.11.28.
2022. november 25-én, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóval egybekötött adatbázis-bemutatót a Magyar Nemzeti Levéltár az MNL Országos Levéltárának Bécsi kapu téri főépületében.

A Magyar Nemzeti Levéltár és az Orosz Állami Hadilevéltár 2019-ben kötött egyezményt a második világháborút követően a Szovjetunióban fogolyként nyilvántartott magyar nemzetiségűek kartonjainak digitalizálásáról és a digitális másolatok átadásáról az MNL számára. A közel 682 ezer kézírással írt fogolykarton 17 adateleme összesen 11 és fél millió adatot jelentett. Az MNL 2021. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján tette közzé az adatbázist, amelynek pontosítása és bővítése az MNL Gulág- és Gupvikutató Intézetének kereteiben folytatódik, a szolgáltatás most két további adatbázissal bővült.
A Magyar Hadifogoly Híradó feldolgozását és publikálását az MNL az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve valósította meg. Az 1945 novemberben létrejött Központi Hadifogoly Iroda adta ki ezt a hetilapot, amely közvetítette a hadifoglyok és a rokonaikat kereső személyek üzeneteit 1948 végéig. Az adatbázis a hiányzó első szám kivételével teljes (218 lapszám 1619 oldalon).
A Katonák a Gulágon egy 66.281 adatsort tartalmazó, a szovjet hadifogoly- és internálótáborokban meghalt magyar hadifoglyok és polgári internáltak nagy részének nevét tartalmazó orosz nyelvű, cirill betűs adatbázis, amelyet az Oroszországi Föderáció hadisírokat gondozó Vojennije Memoriáli Társasága 1999-ben átadott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak. A Hadtörténeti Levéltárral való együttműködés eredményeként az adatbázis az MNL online gyűjteményébe is bekerült.
A sajtótájékoztatón Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket, majd rámutatott: október végéig az adatbázist több mint 423 ezer felhasználó kereste fel.
Ezt követően Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a levéltár munkáját méltatva úgy fogalmazott: „megtörik végre ezt a dermesztő, halálos csendet […] és minden gyalázatosságra fény derül”.
Illésfalvi Péter, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője az eseményen arról beszélt, hogy az emléknap a magyar nemzet egyik legnagyobb kényszerű exodusáról szól, mivel a legmértéktartóbb becslések szerint is több mint félmillió embert érintett.
Végül Germuska Pál, az MNL főigazgató-helyettese és Hegedűs István, az MNL főosztályvezetője részletesen ismertette az adatbázisokkal kapcsolatos levéltári és informatikai munkákat, egyúttal segítséget is nyújtva ahhoz, hogy minél többen és minél eredményesebben használhassák azokat. Egyúttal felhívással fordultak a közönséghez: ha valakinek lenne példánya a Hadifogoly Híradó 1. számából, amely az OSZK-ban sincs meg, azt kérik, jelentkezzen, az MNL örömmel venné, ha teljessé válhatna az adatbázis.

 

Fotók: Varga Máté

 

Utolsó frissítés:

2023.02.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges