Beszámoló a „A cellux problémája” című tematikus szakmai napról

Szerző: Somogyi Márk
2023.12.20.
A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) Állományvédelmi Szekciója, „A cellux problémája” címmel egész napos interaktív képzést szervezett 2023 december 4.-én, melyen osztályunk részéről 5 fő vett részt. A szakmai nap helyszínéül a BFL főépületi konferenciaterme szolgált és a vendéglátó intézmény állományvédelmi munkatársai (P.Holl Adrienn és Orosz Kata) állították össze és szervezték meg a programot.

A délelőtt folyamán két előadás hangzott el. Elsőként Dr. habil. Koltai László, az Óbudai Egyetem docense és intézetigazgatója beszélt a műanyag ragasztók kémiájáról és azok ragasztóképességéről, ezáltal keretezve a tematika fókuszát jelentő/meghatározó ún. nyomásérzékeny ragasztók (pl. Cellux) megismerését, azok eredetét, hatásmechanizmusait, fizikai és kémiai tulajdonságaik leírására szolgáló alapfogalmakat valamint a különféle ragasztók tesztelésére szolgáló vizsgálati módszereket.

Ezt követően Dr. Orosz Katalin, a BFL főrestaurátora tartott „Gellan gélek és a Nanorestore gélek használata a papírrestaurálásban” címmel előadást, melyben a gélek használatának céljáról és előnyeiről, azok típusairól és tulajdonságaikról, elkészítésükről valamint az oldószeres tisztítással kapcsolatos alapfogalmakról volt szó.

A gélek kolloid rendszerek, átmenetet képeznek a szilárd és a folyadék halmazállapot között. Elsődleges előnyük, hogy nagy folyadéktartalmuk miatt fizikai-kémiai tulajdonságaik az oldatokéihoz hasonlóak, ugyanakkor a szilárd anyagokra jellemző alaktartósággal rendelkeznek. Megtudhattuk, hogy a gélek használata során az oldószeres tisztítás kontrolláltabb feltételek közt valósulhat meg: az oldószerek kevésbé párolognak a gélből, mint a pakolásból, vagy fürdőből; a kapilláraktivitás csökkentésével kontrollálható az oldószer szétszívódása a papírban (az íróanyagok védelme érdekében), illetve a tisztítóanyag hatóideje és a felülettel való érintkezése is kontrollálható lesz. A gélek használata által jobban érvényesíthető a „green conservation” elve is, mely a restaurálásban használt, emberi egészségre ártalmas kemikáliák, így a toxikus oldószerek használatának minimalizálását irányozza.

A délutáni, workshop-szekció során a különféle vizes és szerves oldószeres gélek elkészítését kísérhettük figyelemmel, különös tekintettel az agar gél (vizes bázisú) organogéllé alakítasára, mely a nyomásérzékeny ragasztók oldásánál is hatékonynak bizonyult.


Fotók: Vincze Petronella

 

Utolsó frissítés:

2023.12.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges