Átadták a 2024-es Pro Archivo Regni díjat

Szerző: Borsodi Attila
2024.03.14.
Török Enikő, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa kapta idén a Pro Archivo Regni díjat, a hosszú időn át végzett kiemelkedő munka elismeréseként odaítélt kitüntetést Szabó Csaba, az intézmény főigazgatója adta át.

Török Enikő főlevéltáros az elismerés átvételét követően megköszönte a díjat és az elismerést, továbbás háláját fejezte ki a kollégáknak a közel két évtizedes együttműködésért, a sok segítségért és a támogatásáért. – Örömmel folytatom a közös munkát a továbbiakban is – hangsúlyozta a Pro Archivo Regni idei díjazottja.

Török Enikő, az MNL főlevéltárosa az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem-orosz szakon szerzett középiskolai tanár diplomát 1995-ben. Ezután, 1998 és 2006 között az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa volt, majd 2006-ban áthelyezéssel került a Magyar Országos Levéltár Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztályának állományába, ahol 2008-tól 2011-ig a főosztályvezető-helyettesi tisztséget is betöltötte. Doktori disszertációját Mikoviny Sámuel rézmetszetű megyetérképeiről írta.

Referenciája a kezdetektől a Térkép- és Tervtár (S, T szekció) kezelése, rendezése, feldolgozása. Munkáját a legnagyobb körültekintéssel végzi, a hozzá tartozó iratanyagok leírása, nyilvántartása nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az Országos Levéltáron belül ő dolgozta ki a „Térképek és tervek” űrlapot, amelyet már az egész MNL-en belül használnak a kollégák. Török Enikő Reisz T. Csaba címzetes főigazgatóval szakmai vezetési feladatokat végez az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) projektben, emellett felelős szerkesztője az MNL által 2014-ben alapított Catastrum című katasztertörténeti évnegyedes periodikának. Rendszeresen publikál szakfolyóiratokban, és számos cikket írt az MNL Országos Levéltára honlapján, A hét dokumentuma című ismeretterjesztő rovatban, és több blogbejegyzésben is ismertette a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályán őrzött iratanyagot, illetve ezzel kapcsolatos iratfeldolgozási eredményeit az MNL Aktakaland blogjában is közzétette. Emellett számos levéltári kiadvány, kiállítás, program sikeréhez hozzájárult releváns térkép- és tervtári anyagok ajánlásával.

Török Enikő munkavégzése nagyban segíti a modern, szolgáltató levéltár kialakítását. Az elsők között vett részt a ScopeArchiv levéltári nyilvántartó rendszer tesztelésében, ő dolgozta ki a térképek és tervek feldolgozását a szakrendszeren belül. Egyike azon kollégáknak a Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályán, akinek nagy tapasztalata van a Presevicába történő digitális iratmásolatok betöltésében, és e tekintetben is szívesen segíti mások munkáját. Török Enikő nagy precizitással, kitartó szorgalommal végzi munkáját, amely példaként szolgál minden kollégájának.

 

Utolsó frissítés:

2024.06.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges