Szolnok és az első világháború

Sajtóbemutató a Városházán
2017.04.07.
Megjelent a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára legújabb kiadványa, melynek sajtóbemutatóját 2017. április 7-én tartotta intézményünk a szolnoki Városházán. Munkatársunk, Bojtos Gábor főlevéltáros „Szolnok és az első világháború. Hátország, hősök, emlékezet” című könyve Szolnok város első világháborús helyzetét ismerteti a Nagy Háború százéves centenáriumára emlékezve.

A kötet előbb röviden kitér azon katonai alakulatokra, ahol a szolnokiak a legnagyobb számban szolgáltak, majd részletesen taglalja a hátország szerepét és helyzetét. Külön fejezet örökíti meg a társadalom jótékonysága, az iskolák, a háborús gazdaság, végül a hősök emlékezete témaköreit. Minden fejezet egy tanulmányra és az adott témakörhöz tartozó levéltári források közlésére tagolódik. A kötetben számtalan, eddig még publikálatlan levéltári és magánirat, illetve fénykép került feldolgozásra és bemutatásra, így a könyv gazdagon illusztrálva ad átfogó és árnyalt képet Szolnok város első világháborús hátországi történetéről. A kötetet adattár zárja, melyben az első világháború szolnoki kötődésű halottainak több éves kutatómunka eredményeként összeállított, minden eddiginél pontosabb listája szerepel. Emellett külön listákon olvashatóak a szolnoki kórházban elhunyt vidéki és külföldi katonák nevei is. Ezen veszteségi adatbázis közlése önmagában is úttörő jellegű vállalkozás, hiszen Szolnok világháborús emlékművén nem található névsor.

A sajtótájékoztatón a levéltár jelenlegi igazgatója a frissen megjelent kötetből száz példányt ingyenesen felajánlott a város önkormányzata részére, ezzel köszönve meg a közgyűlés és a polgármester többéves anyagi és erkölcsi támogatását, mellyel intézményünk munkáját segítette.

A kiadvány megjelenését az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A kötet 1900 Ft-os áron az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában vásárolható meg, illetve rendelhető meg utánvéttel.

 
A Szolnok Tv beszámolója az eseményről:
 
 

 
A Blogszolnokon az alábbi linken olvashatnak a kötetről bővebben az érdeklődők:

 

Utolsó frissítés:

2017.05.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges