Papp Izabella lett a 2017. évi Jászságért Díj kitüntetettje

2017.06.26.
"A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma 2017-ben Papp Izabella levéltáros, helytörténész (Jászboldogháza) részére ítélte oda a Jászságért Díjat életpályája elismeréseként.

A Jászok Egyesülete a díj odaítéléséről tudósító hírlevelében az alábbiak szerint méltatta egykori kolléganőnket:

Papp Izabella Jászboldogházán született, ma is ott él. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában folytatta, majd a Kállai Éva Leánygimnáziumban érettségizett Jászberényben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem levéltár szakán végzett 1987-ben.

Egész szakmai pályafutása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárhoz kötődik, innen is ment nyugdíjba. Évtizedeken keresztül levéltári kutatók százait segítette útmutatással, jó tanáccsal.

Fő kutatási területe a görög kereskedők 18-20. századi története a Jászkunságban. Publikált az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jászsági vonatkozásairól, vizsgálta az 1950-es évek kitelepítéseit és a kulákká minősített emberek sorsát. Elmélyülten foglalkozott Jászboldogháza helytörténetével. Több önálló kötet és számos tanulmány, cikk szerzője, konferenciák, rendezvények előadója.

Közösségi ember: a faluszépítés, a rendezvények szervezése, a hagyományőrzés, az épített örökség védelme, a szülőfalu írásos emlékeinek gyűjtése, közzététele, a családfakutatás szívügye.

Szerkesztője a Boldogházi Hírek című helyi lapnak.

A Jászboldogháza Községért kitüntetést 1996-ban, Jász-Nagykun-Szolnok Megye Közművelődési Díját 2009-ben kapta meg.

Papp Izabellának a nemzeti kultúra szolgálatában végzett munkássága megyeszerte ismert. Legfőbb erénye, hogy nem hivalkodva, hanem szerényen és szelíden teszi a dolgát, de azt következetesen és eltökélten, magabiztosan. Példamutató, önzetlen szolgálata méltóvá teszi személyét a Jászságért Díj elnyerésére.

A Jászságért Díj átadására 2017. június 24-én, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján került sor Jászladányon. Ezúton is szívből gratulálunk Bellának az elismeréshez!

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2017.07.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges