Megjelent a Zounuk 36. kötete - online

2023.04.03.
A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára 2023. március 31-én mutatta be a sajtó képviselőinek a ZOUNUK Levéltári Évkönyv 36. online megjelenő kötetét.

A tudományos-helytörténeti kiadványban a vármegye és a vármegyeszékhely múltjával kapcsolatos tanulmányok és forrásközlemények olvashatók, összesen 300 oldal terjedelemben. Idén először kizárólag elektronikusan kerül közzétételre évkönyvünk, mely ingyenesen (pdf formátumban) letölthető a honlapunkról.

Az idei kiadvány is változatos témában nyújt olvasnivalót az érdeklődőknek, így például megismerhetjük egy kegyetlenségéről hírhedtté vált 17. századi császári hadbiztos történetét, bepillantást nyerhetünk az éghajlattörténet különleges, 18. századi forrásaiba, majd olvashatunk két 1848–49-es szabadságharcban szerepet vállaló tiszt pályafutásáról is. A 20. század fordulatos történelméről még több publikáció sorakozik a kötetben: néhány 1944-ből fennmaradt tábori levelezőlapból megismerhetjük egy besorozott kiskatona sorsát; az 1945-ös földosztás besenyszögi és mezőtúri dokumentumaiból az egyházi földek elvételéről nyerhetünk pontosabb képet; Kácsor Ferenc életútjából kiderül, miként lehetett egy egyszerű asztalosból vármegyénk tanügyigazgatásának vezetője valaki a Rákosi-korszakban; az 1950-es évek elején Tiszaföldvárra kitelepített, „megbízhatatlan” zsidó polgárok kálváriája pedig tovább árnyalja a pártállam történetét. A tanulmányokat követi az adattár, melyben Szolnok város 1904 és 1928 között emelt jelentősebb épületeinek terveivel és rövid történetével ismerkedhetünk meg, majd a 20. század második felének településfejlesztési törekvéseit és az ezzel párhuzamosan átalakuló életmódot bemutató levéltári kiállításról olvashatunk képes összefoglalót.

A megjelenő évkönyvet jó szívvel ajánljuk a helytörténet iránt érdeklődőknek! A Zounuk 36. kötete immáron ingyenesen letölthető a Levéltár honlapján, a Kiadványaink menüpont alatt: https://mnl.gov.hu/mnl/jnszml/kiadvanyaink

 

Utolsó frissítés:

2023.04.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges