Maria Grubholz tragikus halála

November hónap dokumentuma
2023.11.22.
1945. július 23-án délután Hegedűs Antal (1919, Szolnok, lakhelye: Szolnok, Ugar 21., gazdálkodó) bejelentést tett a Szolnok városi rendőrkapitányságon. Elmondta, hogy a tanyájuk melletti szomszédos földön, az abonyi országút 4. és 5. kilométer közötti területen egy női holttestet fedezett fel, amely mellett egy noteszféle is hevert. A kis tasakban útlevelet, élelmiszerjegyeket és 990 birodalmi márkát talált.

 

Közel nyolc évtized után a Szolnoki Államügyészség 1945-ös iratai között Gellért Ádám, az Erőszakkutató Intézet vezetője akadt rá a nem mindennapi „bűnjelre”.

 

 

A dokumentumokból az alábbiakat tudtuk megállapítani:

Maria Grubholz 1918. augusztus 4-én született a stájerországi Perbersdorfban, a Graztól kb. 45 kilométerre délre fekvő falucskában, nem messze a mai osztrák-szlovén határon fekvő – és az egyik iraton feltüntetett – Mureck városától.

 

 

Grubholz Grazban, a Zinzendorfgasse 15. szám alatt élt. Dolgozott a grazi postán, az útlevele szerint szobalány/háztartási alkalmazott volt.

 

 

1945-ben írt a szüleinek, de a levelet nem küldte el. Ebben azt olvashatjuk – Márki Zoltán fordításában –, hogy minden egyes nap várta a híreket a szüleitől, hiába. Nagynénje levelét megkapta, abból tudja, hogy a szülei csomagot küldtek neki a grazi albérletébe. Ezután beszámolt a szüleinek helyzetéről: „A külső negyedben sem történt semmi, de biztos jön még valami, mielőtt még mindent le nem rombolnak (…).”

 

 

 

Szolnoki tartózkodásának körülményeit nem sikerült tisztázni.

A rendőrségi nyomozás már azt is csak valószínűsíteni tudta, hogy a „női holttest” az „útlevél tulajdonosával azonos”. Semmi nyomot nem találtak: „Hogy a hulla honnan és mi módon került a jegyzőkönyvben írt helyre, arra nézve a puhatolás során a legcsekélyebb adat sem volt beszerezhető. Csupán csak az tételezhető fel, miután a megjelölt hely forgalmas út mentén van, így az valószínű, hogy valamilyen autóról kerülhetett le halott állapotban.”

Ebből az 1945. augusztus 7-i jelentésből tudható, hogy Maria Grubholzot a szolnoki temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

Összeállította: Bojtos Gábor főlevéltáros

 

Forrás: Szolnoki Államügyészség iratai: HU-MNL-JNSzML-XXV.2. 2878/1945.

Köszönet: Gellért Ádám, Márki Zoltán.

Lena Wallner Graz szovjet megszállásáról és a nők elleni erőszakos cselekményekről: https://unipub.uni-graz.at/obvugrhs/download/pdf/9276522?originalFilename=true

 

Utolsó frissítés:

2023.12.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges