Az 1957-es Nagykun Napok fényképeken

Hónap dokumentuma extra
2017.06.13.
1957. augusztus 11. és 20. között különleges rendezvény színhelye volt Kisújszállás. Ekkor rendezték meg a Nagykun Napokat, melyen sokszínű mezőgazdasági, kulturális, sport és közéleti programmal várták a vendégeket. A nyitónapon leplezték le Móricz Zsigmond egészalakos szobrát, augusztus 20-án pedig az MSZMP új pártfőtitkára, Kádár János mondott beszédet kormánya agrárpolitikájáról és a politikai helyzetről.

A tíznapos rendezvényfolyam számunka azért is különleges, mivel egy albumban több, mint háromszáz fényképfelvétel maradt fenn róla, melyet Dr. Sebők György ajándékozott levéltárunknak. A ritkaságszámba menő fényképsorozatot a magánszemélyek iratajándékozásait bemutató új, időszaki kiállításunkhoz kapcsolódva, és a Nagykun Napok közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából, digitalizálva, önálló galériában tesszük most közkinccsé. A képeken Kádár János mellett feltűnnek a korabeli politikai élet jelentősebb figurái, (pl. Dögei Imre földművelésügyi miniszter, Dobi István, az elnöki tanács elnöke stb.) de egy elcsípett felvételen (5/13-as) rácsodálkozhatunk Földi István alakjára is, aki egykori kisújszállási kubikosból lett főispán, majd az ötvenes években különböző állami gazdaságok vezetője. Több felvétel örökíti meg az augusztus 16-i lottósorsolást, a Nagykun Viadal sportversenyét és az augusztus 18-i szovjet-magyar barátság tiszteletére tartott fogadást is.

A fotósorozat közzétételéhez apropóul szolgáló Bővülő történelem – Az elmúlt tizenöt év iratajándékozásai című kiállításunk még másfél hónapig, július 31-ig látogatható ingyenesen levéltárunkban, Szolnokon.

Múltunk öröksége – Bővülő történelem címmel ugyancsak július 31-ig tekinthető meg a Jász Múzeummal közös kiállításunk Jászberényben.

Mindkét helyszínen várjuk szeretettel a helytörténet és a levéltár kincsei iránt érdeklődőket!

 

Ha Önnek is vannak olyan régi fényképei, iratai, melyek helytörténeti szempontból érdekesek lehetnek, írjon nekünk a jnszml@mnl.gov.hu címre, vagy hívjon minket az 56/421-404-es telefonszámon!

Iratajándékait megőrizzük az utókornak, történetei a történelem részévé válhatnak!

Ha szeretné megtartani régi fényképeit, családi ereklyéit, akkor engedje meg, hogy digitális másolatot készítsünk azokról, mert így is közkinccsé válhatnak, segíthetik a történelem kutatóit!

 

Utolsó frissítés:

2017.06.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges