Levéltári pedagógiai nap

2019.11.12.

Levéltári Pedagógiai Napot tartottuk a MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárában történelemtanárok részvételével. A miskolci Lévay József Református Gimnáziumból, a Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziumból és a Zrínyi Ilona Gimnáziumból érkezett pedagógusok egy játékos feladat segítségével ismerkedhettek meg azokkal a Levéltárunkban található forrásokkal, amelyeket beépítve a történelemoktatás keretébe közvetlenebbé, élményközpontúbbá tehető a tankönyvek tartalma a középiskolások számára. A gyakorló történelemtanárok mellett gimnáziumi tanulók és egy végzős történelemszakos egyetemi hallgató is részt vett a délutáni foglalkozáson.

Vendégeinket arra kértük, hogy a kutatóterembe kikészített forrástípusokat vegyék alaposan szemügyre, majd pedig mondják el, hogy milyen módon tudnák hasznukat venni a törtélem tanítása során. Mind a pedagógusok, mind pedig a diákok nagy lelkesedéssel vették kezükbe az eredeti levéltári dokumentumokat, amelyek sora egy 1271. évi oklevéltől egészen 20. századi holttányilvánítási iratokig terjedt. Levéltáros kollégáink, Bodovics Éva és Bodnár Tamás igyekeztek úgy kiválogatni a bemutatásra kerülő forrásokat, hogy azok több szinten is beépíthetők legyenek a középiskolai oktatába, azaz a politika-, gazdaság-, társadalom, kultúr- és mentalitástörténeti témák oktatásakor kiegészítsék és segítsék a tananyag megértését. Miután a pedagógusok és a diákok kiválasztottak egy-egy forrástípust és beszámoltak azok általuk gondolt hasznosítási formájáról, levéltárosaink felhívták a figyelmet az iratokban rejlő további lehetőségekre, valamint arra, hogy miként lehet ezeket más típusú forrásokkal kiegészíteni annak érdekében, hogy a vizsgálandó témát tovább árnyalhassuk.

A találkozó mindenki számára pozitív tapasztalatokkal zárult; vendégeink olyannyira hasznosnak találták bemutatónkat, hogy felmerült egy történelemtanároknak szervezendő levéltárpedagógiai képzés lehetősége is. Reméljük, hogy a későbbiekben megvalósításra kerülnek az elhangzott ötletek, mindenesetre Levéltárunk számára sokat jelent, hogy lelkes pedagógusokkal és diákokkal együttműködve átélhetőbbé tehetjük a történelmet a fiatalabb korosztályok számára.

Külön köszönet illeti az esemény megszervezéséért Kunos Nórát, a Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógusát, aki levéltárpedagógiai foglalkozásaink indulása óta aktívan segíti munkánkat.

 

 

Utolsó frissítés:

2020.02.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges