Anyanyelvi vetélkedő Újhelyben

2019.10.21.

Évtizedes szép hagyomány immár Sátoraljaújhelyben, hogy itt kerül megrendezésre minden ősszel az „Édes Anyanyelvünk” nyelvhelyességi verseny, amelynek 47. országos, Kárpát-medencei döntője 2019. október 18–20-án zajlik városunkban. E program első napján két rendezvénybe is kapcsolódott a MNL BAZML Sátoraljaújhelyi Fióklevéltára.

Elsőként a házigazda SzSzC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája által a versenyzők felkészítő tanárai részére szervezett városnéző séta alkalmával két csoportban tekintették meg Zemplén Vármegye Levéltárát és az itt őrzött Kazinczy-emlékeket az érdeklődők, amelyet Kálmán Éva és Oláh Tamás levéltárosok mutattak be számunkra.

A másik délelőtti, a levéltárat is érintő program a Vojtkó Ferenc rendezésében elkészült „Jót s jól”. Kazinczy Ferenc emlékezete c. dokumentumfilm vetítésének megtekintése volt a PIM A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalomban. Ezen részt vettek az újhelyi levéltár munkatársai is, mivel a forgatás egyik helyszíne Kazinczy egykori munkahelye, az Archivum volt, valamint a filmben Oláh Tamás főlevéltáros, osztályvezető beszélt Kazinczy és Zemplén Vármegye Levéltára kapcsolatáról.

A 2018-ban készített 52 perces dokumentumfilm nyomon követi a nyelvújító–irodalmár és levéltári munkatárs Kazinczy életét, amelynek elkészítésében nagy szerepet játszott a szülőfalu, a ma már Romániában található Érsemjén, és az ottani Pro Semjén Egyesület és amelyben olyan jelentős Kazinczy-kutatók mutatják be az életművet, mint Debreczeni Attila, Fehér József, Kováts Dániel vagy Nyíri Péter.

 

Utolsó frissítés:

2019.11.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges