Jelenlegi hely

CO:OP - Online kutatási lehetőségek levéltárunkban

2015.11.05.

CO:OP

Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network

Közösség mint lehetőség: levéltárak és felhasználók alkotó hálózata

A Hesseni Állami Levéltár vezetésével 11 európai ország 17 levéltári és felsőoktatási intézménye nyert támogatást az Európai Unió Creative Europe pályázatán. A 2014. december–2018. január között megvalósítandó CO:OP projekt magyarországi résztvevői a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára. A pályázat fő célja, hogy elősegítse a levéltárak/levéltárosok és a nagyközönség kölcsönös kapcsolatát.

A Magyar Nemzeti Levéltár az 5. munkacsomag keretében Levéltári Tudásközpont létrehozására törekszik központi és tagintézményei kutatószolgálatain. Az intézmény célja, hogy valamennyi kutatószolgálat munkatársainak közreműködésével olyan – esetenként fizetős, máskor nem nyilvánosan elérhető – adatbázisokat ismerhessenek meg és használhassanak térítésmentesen a felhasználók (levéltárosok és kutatók egyaránt), amelyek a levéltári kutatómunkát segítik.

A pályázat támogatásával 2015. júniusától a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi kutatótermében, az MNL Baranya Megyei Levéltára esetében a Király és Rét utcai részlegeinkben ingyenesen elérhetővé vált a történeti kutatásokat jelentős mértékben megkönnyítő Arcanum Digitális Tudománytár (adtplus.arcanum.hu) adatbázis, amelynek segítségével folyóiratok, lexikonok, hírlapok, családtörténeti, hungarológiai, helytörténeti kutatásokhoz hasznos források, szakirodalmak kutathatóak online. Az MNL Országos Levéltára óbudai épületében, a Hess András téri kutatóteremben és a megyei levéltárak központi részlegeiben, így Király utcai részlegünkben is előzetes regisztráció után térítésmentesen hozzáférhető a történelmi Magyarország területén keletkezett egyházi anyakönyvek mikrofilmjeinek digitalizált másolatait tartalmazó, folyamatosan bővülő adatbázis.

Források:

http://mnl.gov.hu/hirek/co_op_palyazat_kutatotermi_fejleszteseink

http://adatbazisokonline.hu/

http://adtplus.arcanum.hu/

 

 

Utolsó frissítés:

2015.11.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges