Újdonságok a honlapon

2024.07.09.
Megjelent az ArchívNet idei második száma. Mostani számunk szerzői: Kosztyó Gyula, Suslik Ádám, Szabó Csaba Gábor és Tömő Ákos.
2024.03.13.
Megjelent az ArchívNet idei első száma. Legfrissebb számunk szerzői: Máthé Áron, Németh László Imre, Seres Attila és Völgyesi Zoltán.
2024.03.07.
Nagyon komoly, frissen publikált adatbázisban böngészhetnek mostantól információk után azok a családtörténet-kutatók, akik a 19. század végén Miskolcon élt felmenőket keresnek, illetve azok a főként helytörténészek is kincsekre lelhetnek, akik a borsodi vármegyeszékhely múltját, korábbi lakóinak életét igyekeznek aprólékosan feltérképezni.
2024.02.14.
Noha február 14., Bálint-nap a 20. század végén terjedt el világi ünnepként, a szerelem maga mindig is jelen volt a történelem folyamán. S bár az uralkodó- és arisztokrata családokban, ahogy a nemességnél, a polgárságnál jellemzően nem a szerelem motiválta a házasságkötéseket, így is több frigy alapult mély érzelmeken vagy alakult idővel a házasságon belül erős, akár szerelmi kötődés a felek között, amit magánlevelezések is igazolnak.
2024.01.23.
Színvonalas online alkalmazásokkal, impozáns tudományos, ismeretterjesztő kötettel és látványos albummal készül a mohácsi csata ötszázéves évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár. Ezek megalkotásában az intézmény együttműködik a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetével, a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, valamint a török és osztrák levéltárakkal. Két év van a jubileumig, de az előkészítő munkák már folynak.
2024.01.12.
Ami 81 évvel ezelőtt, 1943. januárjában a Szovjetunióban, a Don-kanyarban történt, az a mindenkori magyar hadsereg egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb emberveszteségét okozta.
2023.12.21.
Ismét bővült az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című adatbázis, amely gazdag forrásanyagot szolgáltat a hódoltság kori gazdaság-, társadalom-, had- és helytörténeti kutatások számára.
2023.12.21.
Megjelent az ArchívNet 2023/6. száma. Idei utolsó lapszámunk szerzői: Farkas Dániel, Krahulcsán Zsolt, Seres Attila és Tulok Péter.
2023.12.20.
Elkészítette a Magyar Nemzeti Levéltár Digitális Tartalomfejlesztési Osztálya azokat a programokat, amelyeket 2023 elején a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára közzétett, a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázis kapcsán ígért. Elérhető a közösségi média imitáció, a költő kapcsolati hálójának vizualizációja és a térképes vizualizációs felületet is.
2023.11.23.
Két rendkívül fontos és izgalmas digitalizált szakmai anyagot is közzétesz a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja kapcsán a világhálón, az AdatbázisokOnline felületén a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) – erről számolt be Szatucsek Zoltán igazgató.

Pages