Jelenlegi hely

Születésnapi meglepetéskötet dr. Bilkei Irén tiszteletére

2024.07.01.
Őriné dr. Bilkei Irén nyugalmazott főlevéltárost, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának címzetes igazgatóját köszöntötték születésének kerek évfordulója alkalmából, 2024. június 26-án a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében tartott ünnepségen, melyen a zalai levéltár munkatársai is részt vettek.

Bilkei Irén 2012 óta tart ismeretterjesztő előadásokat Sárváron a Nádasdy és Kanizsai család Vas és Zala megyét egyaránt érintő történetéről, valamint egyéb érdekes középkori témákról. A múzeum dísztermi programsorozata keretében június 26-án 17 órakor először az ünnepelt előadására került sor Várurak, rablólovagok és kegyes nagyasszonyok. Mozaikok a gersei Pethő család 16. századi történetéből címmel, amely egyben a történész következő, a Nádasd nemzetségből származó gersei Pethő családra vonatkozó társadalomtörténeti munkája bevezetőjének is tekinthető.

Az előadás után Takács Zoltán Bálint, a múzeum igazgatója, Kelényi Borbála, Kanász Viktor történészek, valamint egykori tanítványa, Zsupán Edina kodikológus köszöntötte beszéddel és virággal Bilkei Irént születésnapja alkalmából. A valódi meglepetés az ünnepelt számára az volt, hogy a kerek évforduló alkalmából tanárai, tanítványai, munkatársai, pályatársai és barátai egy ünnepi kötettel készültek, amelyet együtt adtak át neki az ünnepségen. A Historia Transdanubiana. Tanulmányok Bilkei Irén születésnapjára című könyv a szombathelyi Szülőföld Könyvkiadó, valamint a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum közös kiadásában jelent meg Kelényi Borbála, Kanász Viktor és Takács Zoltán Bálint szerkesztésében. A kötet 19 szerző legújabb kutatási eredményeit összefoglaló tanulmányát tartalmazza a Nyugat-Dunántúl történetének egyes mozzanataival kapcsolatban. Az ünnepélyes könyvbemutatót követően állófogadás keretében tortával és pezsgővel is köszöntötték az ünnepeltet a jelenlévők.

Bilkei Irén az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett latin-régészet diplomát 1977-ben, később levéltáros oklevelet 1987-ben. Régészként helyezkedett el a keszthelyi Balatoni Múzeumban, majd 1983 óta levéltárosként, 1995–2000 között az intézmény igazgatójaként dolgozott az akkori Zala Megyei Levéltárban. 2007-ben kapta meg a PhD fokozatot, jelenleg nyugalmazott főlevéltáros, az MNL Zala Vármegyei Levéltárának címzetes igazgatója. A történelmi Zala megye és a Nyugat-Dunántúl 15–16. századi társadalom- és művelődéstörténete a fő kutatási területe, s e témakörben több regesztakötet és számos tanulmány szerzője. A kutatómunkát és publikálást nyugállományba vonulása óta is folytatja, emellett latin nyelvet oktat Zalaegerszeg egyik felsőoktatási intézményében, ismeretterjesztő előadásokat tart a késő középkori és a kora újkori életmódról az érdeklődőknek. Szakmai munkájának elismeréseként 2021-ben Zalaegerszegért díjjal tüntette ki a város.

 


A születésnapi kötet borítója

 

Utolsó frissítés:

2024.07.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges