Jelenlegi hely

Levéltári munkatárs előadása egy 19. századi göcseji közbirtokosról

2022.07.26.
A VI. Göcseji Dombérozó elnevezésű, 2022. július 8. és 17. között megtartott kulturális rendezvénysorozat programjaként a résztvevők a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára munkatársának, dr. Kulcsár Bálint levéltárosnak Göcsej történetével kapcsolatos tudományos ismeretterjesztő előadását is meghallgathatták.

A 2022. július 14-én 18 órától Becsvölgyén, a barabásszegi református gyülekezeti teremben „Göcsejbeni reformátusok vezére". Egy 19. századi közbirtokos élete a szegek vidékén címen elhangzott előadás segítségével az érdeklődők megismerhették a barabásszegi temető legkorábbi fennmaradt sírköve alatt nyugvó Bán Ferencnek az egyházi, valamint a – községi és megyei – világi közéletben játszott szerepét, továbbá hallhattak a gazdálkodásáról és a családi életéről is. A göcseji kálvinista köznemes életútja betekintést nyújtott a szegek világának 19. századi társadalmába is. A prezentáció az előadó, valamint a zalai levéltár egy másik munkatársa, Bekő Tamás által felkutatott eredeti levéltári iratokon alapult.

Az előadásnak a becsvölgyei református gyülekezet és Tóth Győző lelkipásztor, az azt követő kötetlen beszélgetésnek a barabásszegi turista-pihenőhelyen pedig Magai Ágota és szervezőtársai biztosítottak helyszínt.

 

Utolsó frissítés:

2022.08.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges