Beszámoló a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat levéltári programjairól

2023.09.21.
A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. A Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz levéltárunk ebben az évben is csatlakozott.

2023. szeptember 16-án, szombaton egy érdekes időszaki kiállítással, és különleges vezetett épülettúrákkal készültünk a Kulturális Örökség Napjára. A 9, 10, 11 órakor megtartott épülettúráinkra sok érdeklődő eljött.

Az épülettúrákon Tóth Ágnes igazgatóhelyettes, Pákozdi Éva Szilvia levéltári főkönyvtáros, Illés Kornélia levéltáros és Nagy Balázs Vince főlevéltáros vezetésével az épülettel (az egykori Jutasi Altisztképző Intézet), az épület katonai múltjával és a levéltár kincseivel ismerkedhettek meg vendégeink. A vezetett épülettúrán a levéltár dísztermét, az 1782-ben készített vármegyei levéltári szekrényt, a levéltár modern oktatótermét, a 19. században készített hiteleshelyi szekrényt, a Jutasi Altisztképző múltjáról készített épülettörténeti kiállításunkat, a kutatószolgálatot, a rendezőszobákat, raktárakat, sőt még az igazgatói irodában elhelyezett 19. század első felében készített Veszprém város levéltári szekrényét is megnézhették az érdeklődők. A különböző terekbe, szobákba, raktárakba kihelyeztünk értékes és érdekes levéltári forrásokat, dokumentumokat, amelyek bemutatására is sor került.

Az épülettúrák után a levéltár dísztermében szakmai vezetéssel mutattuk meg a „Veszprém – híd a Bakony és Balaton között” c. új időszaki kiállításunkat vendégeinknek. A kiállítást Boross István igazgató úr, Grüll Edina levéltáros és B. Baranyi Anikó segédlevéltáros mutatták be, akik a kiállítás hátteréről, a téma kiválasztásáról és a kiállítás létrejöttéről is beszéltek az érdeklődőknek.

A kiállításon a balatoni fürdőkultúra, a vitorlázás, a bakonyi vadászattörténet, a betyárok élete, és a bányászvilág került fókuszba, amely témákat érdekes és izgalmas levéltári dokumentumokkal, fotókkal és tárgyi emlékekkel mutattuk be.

A kiállítás egészen október 20-ig megtekinthető az intézményben egyénileg vagy csoportosan.

Reméljük, hogy mindenki, aki ezen a napon ellátogatott hozzánk, pozitív élményekkel és a levéltárról kapott sok érdekes információval gazdagodott.

Utolsó frissítés:

2023.10.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges