Bemutattuk a Térképvándort

2023.07.05.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Veszprémi Térképvándor elnevezésű közös projektjének sajtónyilvános bemutatójára 2023. június 30-án került sor a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

A II. Veszprémi Levéltári Nap programja során Boross István, az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára igazgatója előadásában ismertette a projekt létrejöttének körülményeit, hátterét. A projekt levéltári szakmai hátterét a Magyar Nemzeti Levéltár veszprémi tagintézménye, a Veszprém Vármegyei Levéltár adta. A levéltár munkatársai a 19-20. századi levéltári anyagokból kiválogatták a Térképvándorban felhasználható térképeket, különböző iratokat és fotókat, digitalizálták azokat, és elvégezték az adatbázishoz szükséges adattartalom értelmezését és történeti feldolgozását. A digitalizálási munkálatokat a VEB 2023-tól kapott pályázati támogatásból beszerzett nagy méretű könyvszkenner segítette. Az MNL által fejlesztett háttér adatbázisra építve a VEB 2023 Zrt. fejlesztői készítették el a Térképvándor mobilapplikációt.

A sajtónyilvános bemutatón Dallos Krisztina, a VEB 2023 kulturális projektmenedzsere mondott először köszöntőt. Dallos Krisztina elmondta, hogy az EKF program azért támogatja a helytörténeti projekteket, mert ezek segítségével szeretnék megmutatni, hogy a hagyomány, egy hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelen szempontjából is eleven identitásformáló erő. Majd méltatta az MNL és a VEB 2023 közötti együttműködést, felsorolva, hogy mely levéltári projekteket támogatják. Ugyanakkor a vármegyei levéltárra saját projektjeik, mint a Privát Veszprém és a Privát Balaton, esetén is bátran támaszkodhatnak. 

Az MNL képviseletében Dr. Czetz Balázs gyűjteményi főigazgató-helyettes köszöntötte a sajtó képviselőit és a megjelent érdeklődőket. Az MNL az ország legnagyobb közgyűjteményeként örömmel vesz részt a nemzetközi jelentőségű EKF programsorozat megvalósításában. Szólt a levéltár szerteágazó tevékenységéről is, amely a mostanihoz hasonló események révén szélesebb körben is ismertté válhat. Kiemelte, hogy a levéltárnak alkalmazkodnia kell a változó világhoz, a digitális világban a levéltárat érő kihívásokhoz. Használnunk kell a jelen technikáját, amelynek segítségével jobban megismerhetjük múltunkat. A Térképvándorhoz hasonló fejlesztésekkel a levéltár jól szolgálhatja az erre irányuló, egyre nagyobb társadalmi igényt.

A köszöntőket a mobilapplikáció használatának gyakorlati bemutatása követte.

A felhasználók a Térképvándort a Veszprém-Balaton 2023 applikáció letöltésével (VEB 2023 app) tudják elérni Android és IOS App store-okból. Az applikáció menüjében találhatják meg a Térképvándor helytörténeti felületet.

A Térképvándor alapját Veszprém város történeti magjának 1857–1947 közötti utca- és házszerkezete képezi. Az adatbázisra épülő applikációban a korabeli házjegyzékekből és házösszeírásokból származó információkat, az utcák, házak és háztulajdonosok legfontosabb adatai és a képek a digitalizált történeti térképekhez kapcsolva jelennek meg. A kiválasztott térképfelületen az egyes házakra bökve érhetők el a további információk.

A bemutató végül várostörténeti sétákkal zárult. Négy különböző útvonal közül választhattak a jelentkezők. A Laczkó Dezső Múzeum elől a levéltár munkatársainak vezetésével indultak a rövid túrák és az Óváros téren értek véget. Illés Kornélia, Grüll Edina, Pákozdi Éva Szilvia, Nagy Balázs Vince és Boross István kollégáink útközben az applikáció használata mellett Veszprém számos nevezetes épületével ismertették meg a séta lelkes résztvevőit.

A Térképvándor applikációval kapcsolatos véleményeket, észrevételeket és javaslatokat a következő címen várjuk: terkepvandor@mnl.gov.hu

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.07.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges