Kiállítás peranyagokból

Az 1956-os forradalmi események Tolna megyében a Tolna Megyei Bíróság peranyaga alapján címmel nyílt kiállítás csütörtökön a megyei levéltárban.
2016.11.16.

Dr. Várady Zoltán igazgató köszöntője után Aradi Gábor nyitotta meg a tárlatot, aki azonos címmel előadást is tartott a megjelenteknek, főként a vidéki eseményeket felidézve.

A tárlat anyagát a Tolna megyei levéltárban található bírósági dokumentumokból állították össze, tematikusan, négy vitrinbe rendezve. Az elsőben oklevelek, elismerések láthatók, jelezvén, hogy a perbe vontak közül, a forradalom előtt sokan „lelkesen építették a szocializmust” – fogalmazott Aradi Gábor. Két vitrin a megyénkben történt forradalmi események dokumentumait őrzi. Vidéken nagy jelentőséggel bírt a beszolgáltatás és az adórendszer megszüntetése, ezért több településen elégették az iratokat. A rendszer jelképeit leverték, és sok helyen az emberek első dolga volt, hogy megkoszorúzzák a világháborús emlékműveket.

Megyénkben a szabadságharc leverése után 277 embert vontak bírósági eljárás alá, és közülük csupán tizennégyen voltak az akkori fogalmak szerint a „nép ellenségei”. Többségük mezőgazdasági vagy gyári munkás, vasúti dolgozó volt.

http://www.teol.hu/lapokkepek/cikkek/307000/307199_levtar_MD_0002.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aradi Gábor (balra) és dr. Várady Zoltán a kiállítás megnyitóján (Fotó: Mártonfai Dénes)

Forrás:

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/kiallitas-peranyagokbol-693686



Szekszárdi Vasárnap (11.06. 3.oldal)  56-os cikke

 

Utolsó frissítés:

2017.06.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges