Helytörténeti munkák

2016.11.28.
Major Attila és Kaczián János dolgozatát díjazta a zsűri a levéltár helytörténeti pályázatán. Az eredményhirdetést a forint történetéről szóló kiállítás megnyitójával kötötte össze a megyei intézmény.

A forint története című kiállítást dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az MNL Tolna Megyei Levéltárában azzal, hogy a kamara összeállítás érdemes lehet nagyobb közönség figyelmére is. A tárlat nemcsak a forinttal, annak a fiatalok számára ismeretlen papír címleteivel ismertet meg, bevezetésének 70. évfordulóján, de előzményeit, így a pengőt is bemutatja. A három tárlóban megyei dokumentumokat és még egy milliárd pengőst is látni lehet, összességében aki eddig nem érette, mit jelent az infláció, ebből a kiállításból tényleg megtudhatja.

A péntek délelőtti megnyitót a 45. Helytörténeti Pályázat eredményhirdetése követte. Dr. Várady Zoltán, a levéltár igazgatója elmondta: az utóbbi években két dolog is nehezítette a pályázat kiírását. Az egyik, hogy átalakult az intézményrendszer. A megyei önkormányzat a korábbihoz képest más feladatot kapott, és a kormányhivatal, az oktatási intézmények sem szponzorálhatták a pályázatot. A PTE Szekszárdon működő egyetemi kara is profilt váltott, és jóval kevesebb diák ír helytörténeti témájú szakdolgozatot.

A tavalyi kihagyás után idén újra várta a levéltár a dolgozatokat. A három pályázatból egyet visszavontak, így végül kettő maradt, melyek a zsűri, a lektorok értékelése szerint magas színvonalat képviselnek. Major Attila Dombóvár nagyközség villamosításának története és Kaczián János Életek és utak című munkája publikálásra érdemes, ám az utóbbi hat évben a megyei levéltár nem tervezhetett költségvetési tételként könyvkiadást. Mindketten második díjat kaptak, első és harmadik díjat nem adott ki a zsűri. Témákat egyébként rendszeresen javasol a levéltár, melynek internetes oldala már két éve a nemzeti levéltár weblapján keresztül érhető el.

 

Eredeti Teol Cikk:


http://www.teol.hu/tolna/kultura/helytorteneti-munkak-695603

 

Utolsó frissítés:

2017.06.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges