Levéltár-pedagógiai foglalkozás szakközépiskolásoknak

2022.09.16.

Levéltár-pedagógiai foglalkozás szakközépiskolásoknak

 

 

A Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum ügyvitel-ágazatos diákjai először 2019 szeptemberében látogattak el tagintézményünkbe. Két alkalommal levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vettek részt és vezetéssel bejárhatták épületeinket. A kapcsolat 2021 őszén folytatódott, ekkor hasonló tematikával két újabb csoportot láttunk vendégül.

2022. szeptember 2-án 19 érettségi előtt álló diák Kissné Gerhát Erika és Pálos Tamás Istvánné tanárnők kíséretében hallgatta végig a Kiss Norbert Péter főlevéltáros, igazgatóhelyettes által tartott „Az irattártól a levéltárig” című levéltár-pedagógiai órát.

A tanulók ennek során megismerkedhettek a levéltári és irattári alapfogalmakkal, az irat útjával az irattártól a levéltárig, valamint az iratkezelési rendszerekkel. A foglalkozások után a diákoknak egy rövid séta során bemutattuk levéltárunk raktárait, iratgyűjteményeit. Az érdeklődők többek között megtekinthették az 1526 előtti okleveleinket (amelyeket Polgár Tamás levéltár-igazgató tárt eléjük), a vármegyei közgyűlési jegyzőkönyveket, az egyházi anyakönyveket, az elemi iskolai iratokat és a térképgyűjteményünket.

A két intézmény közti kapcsolat nyomán a jövőben is hasonló képzéseket szándékozunk tartani a középiskola diákjainak. Igény esetén az oktatási modult más tanintézmények tanárai és diákjai számára is hozzáférhetővé tesszük.

 

 

Récsei Balázs

 

Utolsó frissítés:

2022.10.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges