„Szent György” napi vásár

Varga Ildikó levéltári asszisztens írása "Élet a régi Nagykőrösön" Facebook csoportban
2020.04.24.

Április negyedik vasárnapjára eső „Szent György” napi vásár minden évben az egyik legjelentősebb, legnagyobb eseménynek számít Nagykőrösön. A város vezetése az adás-vételen túl rendszeresen kulturális programokat is szervez erre a hétvégére, „Szent György napi forgatag” címen. Sajnos idén ez a hagyományőrző rendezvény elmarad.

A márciusi, júniusi, októberi vásárok szabadalmát a város 1697-ben nyerte el I. Lipót királytól.

Mária Terézia királynő Szent Anasztáz pápa április 27-re eső ünnepén engedélyezett egy újabb vásártartási időpontot 1759. december 11-én kelt privilégiumában. 1760-tól kezdődően az áprilisi vásárokat Szent Anasztáz napi vásárként jelölték. Későbbiekben már Szent György napi vásárként említik az iratokban. Az Anasztáz és György nap közötti összemosódást az is elősegítette, hogy a két ünnep között csak pár nap eltérés van.

A vásárokat kezdetben a városháza előtt a piactéren tartották.

A vásárok rendjét rendszeresen szabályozták városi szabályrendeletekkel, erről olvashatunk az 1899-ben kelt vásárrendtartásban.

A helyi újságokban tudósították Nagykőrös lakosait a vásárok megtartásának időpontjáról, hagyományőrző rendezvényeiről, illetve a vásárok lebonyolításáról.

Szent György napja a tavasz kezdetét is jelentette (állatok kihajtását, évenkénti bíróválasztást).

Mária Terézia latin nyelven írt vásártartási engedélye levéltárunk egyik legszebb szabadalomlevele. Jelzete: MNL-PML V.210-a: Nagykőrös Város Zárt Levéltára, Oklevelek gyűjteménye

További források:

MNL-PML V. 287.: Nagykőrös város szabályrendeleteinek levéltári gyűjteménye

Nagykőrösi Kalendárium 2011.

Duna-Tiszaközi Hírlap 1931. április 28.

Pest Megyei Hírlap 1966. április 27.

Önkormányzati Hírek. 2012. április

Utolsó frissítés:

2020.05.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges