Ötletek kávé mellé

2019.05.16.

2019. május 17-én kerül megrendezésre a 2. Kávéházak Éjszakája.

A fővároshoz hasonlóan vidéken is fontos szerepe volt a kávéházaknak. Az előkelő közönség találkozó helyeként hirdette a Váci Hírlap 1912. január 7-i száma a Hornung Béla Műcsarnok kávéházát.

Családi körben is népszerű volt a kávéfogyasztás. Az alább közölt dokumentumok egy családi levéltár anyagában találhatóak. A 20. század elejéről fennmaradt szakácskönyvekből szemezgettük a recepteket. Megismerhetjük Mici néni kávétortájának hozzávalóját, a kézzel készített kávécukor titkát. A Karlsbadi stanglit pedig kifejezetten a kávéhoz ajánlotta a recept írója. 

 

Kávétorta (Mici néni):

18 dk porcukor 5 tojás sárgával habosra keverni. 18 dk mandula, egy kis vanília, 18 db kávészem /finomra megtörve/ és végül az 5 tojás habja jön bele. Lassan sütni. A kihűlt tésztát kettévágni és mokka-, vagy csokoládékrémmel megtölteni.

Kávécukor:

50 deka cukor ½ rúd vanília 7 kr. ára krumplicukor – egy kis csésze fekete kávé 1 ½ deci tejsűrű 10 kr. ára vajat habüstben a tűzön verni, míg sűrű lesz. Vajas márványra kiönteni – s ha hűlni kezd – késsel felvágni.

Karlsbadi stangli (kávéhoz jó):

Jól tetézett fél liter lisztnek 2 dk élesztő és egy egész tojással lágy tésztát csinálunk deszkán. Egy kicsit a megcsinált stanglit tovább hagyjuk kelni, letakarva, meleg helyen. Azután megkenve vajjal hirtelen tűznél megsütni, sütés közben többször olvasztott vajjal kenegetni.

Kifelejtettem a tésztából a 7 deka olvasztott vajat, pedig igen szükséges.

Forrás:

MNL PML XIII. 21. A Wattay-Zboray család iratai 1779–1998.

 

Gaálné Barcs Eszter – Sebiány Noémi

Utolsó frissítés:

2019.08.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges