A svindler óráslegény, a nemlétező csendbiztos és az elásott pénz története

2023.03.20.
Sorozatunk következő fejezetében a váci járás főszolgabírójának iratait vettük közelebbről szemügyre, amely során egy ártalmatlan tréfának induló csalás, egy jóval súlyosabb bűncselekményre világított rá.

A kihallgatás során a büntetett előéletű 25 éves váci Ulrich József óráslegény a következő beismerő vallomást tette:

1864 nyarán Kecskemétről hazafelé tartva betért a Rákosi csárdába, ahol két gyanús személyre lett figyelmes. Először távolabbról kihallgatta beszélgetésüket, majd ezt követően magát csendbiztosnak kiadva meglepetésszerűén letartóztatta őket. A két hiszékeny férfit megtévesztő órásmester valószínűleg meghallhatta, hogy a két személy, név szerint Polacsek Jakab és Hoff Mayer egy nagyobb összegű elrejtett pénzről társalog. Ugyanis később a nyomozás során fény derült rá, hogy a debreceni Hoff Mayer összeköttetésben állt egy Nagykállón előzetes letartóztatásban lévő fegyenccel Hartman Dáviddal, aki egy közvetítőn keresztül utasítást adott neki az általa korábban elrejtett pénz kiásására. Ezután az álcsendbiztossal együtt Polacsek kocsiján elindultak feltételezhetően a pénz rejtekhelyére, azonban Vác határában a két férfi “sírva kérte meg” fogvatartóját, hogy bármit megtesznek csak engedje őket szabadon. A szélhámos óráslegény 6 forintért cserébe beleegyezett az alkuba és szabadon bocsátotta a két naiv férfit. Vallomásából nem derül ki egyértelműen, hogy miért is engedte el őket anélkül, hogy megmutatták volna neki az elásott pénz helyét. Másnap azonban balszerencséjükre elfogták őket és mindhármukat Vácra vitték Nyitránszky Ignácz főszolgabíró elé.

Ulrich József beismerő vallomása a bűntény elkövetéséről

 

Végül Ulrich Józsefet az általa anyagi érdekből szándékosan elkövetett csalási kihágásban bűnősnek találták, 12 napi letöltendő szabadságvesztésre ítélték, azonban az orvosi szakvéleménynek és édesapja közbenjárásának köszönhetően megmenekült a börtöntől. Ugyanis a benyújtott orvosi bizonyítvány szerint Ulrich József “sárgalázban” szenvedett, aminek kezelésére hosszabb ideig tartó ágynyugalmat írtak elő. A főszolgabíró így a börtönbüntetést pénzbüntetésre változtatta, amire pedig Ulrich Manó kezességet vállalt, hogy megtéríti.

 


Ulrich Manó váci órásmester főszolgabíró számára írott levele

 

A főszolgabíró által hozott ítélet

 

Sajnálatos módon az elásott pénzről nem derült ki további információ, ugyanis a másik ügyet Szabolcs vármegye törvényszéke hatáskörébe utalták. Még egy utólagos rövid bejegyzésből arról értesülünk, hogy Ulrich József édesapja nem volt képes kifizetni a fiára kiszabott pénzbírságot. Egy Vác Város Levéltárábantalálható iratból kiderül, hogy abban az időben Ulrich Manó és felesége ellen csődeljárás volt folyamatban, fia pedig körözés alatt állt, mivel éppen szökésben volt. Ez a történet méltán igazolja azt a híres mondást, aki egyszer a bűn útjára lép, az nehezen tud onnan kiszállni.

 

(forrás: HU-MNL PML IV.321.d. 446/1864)

 

1 Nevét az iratokban hibásan Uhlrich Józsefként tüntetik fel.
VVL V. 73. Vác mezőváros Közgyámjának iratai - 4538/1865 

Julianna

írta: Páfi Ádám 

Forrás:
HU-MNL-PML IV. 321.d. - Váci járás váci kerületének (Hörl Antal főszolgabíró) iratai - Fenyítő iratok. 446/1864.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges