Jelenlegi hely

Zágrábi kiállításmegnyitó | Exhibition opening in Zagreb

2022.12.07.
2022. november 30-án nyitotta meg Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának zágrábi nagykövetsége, a zágrábi Liszt Intézet és a Magyar Nemzeti Levéltár együttműködésével a Digital Treasures - The Construction of Europe című kiállítást, amely az EU Creative Europe programjának támogatásával készült.

English version of the article

A kiállítást dr. Mladenovics Anna intézetigazgató bevezetője és projekt-ismertetője után Dinko Ćutura, a Horvát Nemzeti Levéltár főigazgatója és Palcsó Anna, a Magyar Nemzeti Levéltár mb. főosztályvezetője nyitotta meg. Dr. Mladenovics Anna intézetigazgató ismertette a 42 különböző, soknemzetiségű intézmény példaértékű együttműködésében megvalósult projekt európai jelentőségét, kiemelve az európai történelmi folyamatok és közös örökségünk összefonódását. Palcsó Anna mb. főosztályvezető beszédében a résztvevő intézmények hozzájárulását, harmonikus együttműködését emelte ki, valamint, hogy a program egésze az európai levéltárak szempontjából is jelentős szakmai lépésnek számít. A kiállítás modern eszközökkel négy lehetséges nézőpontból, különböző európai levéltári iratok segítségével ismerteti Európa és az európaiak közös történelmét. Interaktív, gyerekek és felnőttek számára is izgalmas felfedezéseket tartalmazó tárlatról van szó, mely a portugál, norvég, spanyol, máltai és magyar nemzeti levéltárak koordinálásában készült, de további országokra vonatkozó dokumentumokat is tartalmaz.

Dinko Ćutura főigazgató üdvözölte az igényes megjelenésű kiállítás elkészítését, és bejelentette, hogy együttműködésük a Magyar Nemzeti Levéltárral a közeljövőben rendkívűli jelentőségűvé válhat, köszönhetően annak, hogy megkezdődhet a Horvátországban őrzött, magyar kutatások eredményeként fellelt, esztergomi papok és szerezetesek által a 12-13. században írt kódexek feltárása.

 

A helyszín és az időzítés előnyös, a kiállítás várhatóan az Intézet előtti téren lévő adventi vásár közönségének figyelmét is felkelti majd. A megnyitón részt vettek a közreműködő országok, többek közt Spanyolország, Portugália, Ausztria, Románia, és Szlovénia vezető diplomatái, szakmabeli vendégek és a történelmi dokumentumok iránt érdeklődők is. A megnyitón interjút készített a Z1 televízió.

 

Utolsó frissítés:

2022.12.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges