Vándorkiállításon mutatják be a törökországi magyar emigrációt

Szerző: Schmidt Anikó
2024.03.06.
A befogadó állam – A Török Birodalomba irányuló magyar emigrációk (1691-1956) címmel nyílik meg a Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása március 13-án Isztambulban. A magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódó tárlatnak a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ ad otthont április 30-ig.

Idén ünnepeljük a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 320. és az 1848/49-es szabadságharc 175. évfordulóját. A két szabadságharc vezetőit az Oszmán Birodalom fogadta be, amely így vállalt szolidaritást a magyarok Habsburg-ellenes megmozdulásaival. Az 1848/49-es szabadságharcot követően a vezető eliten kívül a törökök számos menekülő katonának is otthont adtak, akik közül többen az oszmán hadseregben folytatták katonai pályafutásukat. A vándorkiállításon túlnyomórészt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött gyűjteményéből válogatott és digitalizált iratmásolatokon keresztül mutatják be Thököly Imre izmiti, II. Rákóczi Ferenc és kísérete rodostói, valamint Kossuth Lajos és más magyar emigránsok vidini és kütahjai mindennapjait. A tárlat anyagát a Magyar Nemzeti Múzeum és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára is gazdagította néhány irattal. A vándorkiállításon az érdeklődők megtekinthetik azokat a dokumentumokat is, amelyek Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatalához és 1906. október 29-i újratemetéséhez kapcsolódnak, ezekre a 20. század elején megélénkülő magyar-török diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően nyílt lehetőség.

Kevésbé közismert, de a magyarok Törökországba való kivándorlása a 20. században is folytatódott, például az 1956-os forradalom és szabadságharcot követően.  A török területre irányuló magyar emigrációnak számos pozitív hozadéka volt a török állam számára is: az áttelepülő magyarok ösztönözték a birodalom modernizációs folyamatait és a kultúrcserét.

A március 13-án 18 órakor Isztambulban megnyíló vándorkiállításra minden érdeklődőt nagy tisztelettel várunk!

Helyszín: Liszt Intézet -Magyar Kulturális Központ, Isztambul

Gürsel Mah., İmrahor Cad., No:23 B Blok Kağıthane/İstanbul

 

Utolsó frissítés:

2024.03.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges