Jelenlegi hely

Újragombolt hagyományok - Múzeumok Éjszakája 2022

2022.06.15.
Június 25-én szombaton ismét Múzeumok Éjszakája a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri palotájában! Idén is színes programmal várjuk a látogatókat az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényén, melynek idei tematikája az Újragombolt Hagyományok. A már szokásosnak mondható épületséták és iratbemutatók mellett ezért idén a régi tudást „újragombolva” digitális eszközeinken keresztül is igyekszünk bemutatni az érdeklődők számára.

 

Programok:
 

Karnyújtásnyira a történelem – Tematikus raktárséták eredeti iratokkal
A program regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet elérni: REGISZTRÁCIÓ

Kovács Zsuzsanna: Az őrlőkőtől a szélerőműig – MALOM újra-gombolva/gondolva – 47-es raktár
A malom minden forgó-gépek apja és anyja. Hogy mivel hajtjuk, hajtatjuk és mi-mindenre használtuk, használjuk – erre vonatkozó dokumentumokat mutatunk be a középkortól napjainkig.

 

Szirtes Zsófia: Találmányok és újítások a 18-19. századból – 17-es raktár
Válogatás az 1945 előtti Központi Kormányszervek iratanyagának találmányokkal, felfedezésekkel kapcsolatos dokumentumaiból.

 

Fiziker Róbert: Újragondolt források (Magyarország, 1918-1921) – 59-es raktár
Az iratbemutató Magyarország 1918 utáni históriájának első három, kaotikus esztendejét kíséri végig, egy, az egész Horthy-korszakot meghatározó, és egy további, az elmúlt száz év nemzeti tudatában kitörölhetetlen nyomot hagyó eseménysor újraolvasott források segítségével történő felidézésével.

 

Kulcsár Krisztina: Járványtörténelem - járványok elleni védekezés a 18-19. században – 23-as raktár
A középkortól kezdve pusztító járványok, főleg pestisjárványok ellen már elődeink is szigorú védekező intézkedéseket vezettek be. A látogatók az egykorú iratok alapján megismerhetik, hogy milyen módon próbálták egykoron megakadályozni a fertőzés terjedését, illetve hogyan és mikor alkalmaztak hazánkban először védőoltást.

 

Balogh János: Arcok, utak, vízumok: Wallenbergtől Dalíig – 65-ös iroda
Sorsok, történetek és fotó-esztétika az 1930-as és 1940-es évekből származó magyar vízum-kérelmekben.

 

 

Kutatás a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisaiban
 


 

Keresem őseimet! – Családtörténeti workshop
A program regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet elérni: REGISZTRÁCIÓ

 

Szovjet fogságban – Felmenőink, rokonaink az MNL online adatbázisaiban
Bognár Zalán előadása
A program regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet elérni: REGISZTRÁCIÓ

 

 

Levéltár-pedagógiai játéksarok

 

Elődök nyomában a Herold címerkészítő applikációval
A program regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet elérni: REGISZTRÁCIÓ

Kíváncsi vagy, kik, miért, hogyan kaphattak nemesi címet az elmúlt évszázadokban? Kik és milyen szabályok szerint tervezték meg a címereket? Akkor gyere el foglalkozásunkra, ahol választ kaphatsz ezekre a kérdésekre és beavatunk a címerkészítés kulisszatitkaiba is.

 

 

Európa Digitális Kincsei – Az európai felfedezések: Az új világtól az új technológiákig
Transzmédia kiállítás

 

Digitális levéltári vándorkiállítás, amely a tudomány és a technológia fejlődéstörténetét járja körül, bemutatva az európai történelem és kultúra egyik legjellemzőbb és legmaradandóbb vonását, a felfedezés iránti vágyat. A tárlat három pillére – orvostudomány, energia-ipar, közlekedés-hajózás – kísérletet tesz arra, hogy bepillantást nyújtson az emberi elme határtalan kreativitásáról szóló lenyűgöző történetekbe. A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

 

A Bécsi kapu téri palota titkai – Épületfelfedező séták
A program regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet elérni: REGISZTRÁCIÓ

A Pecz Samu tervei alapján épült levéltári palota számos csodát és érdekes apró részletet rejt magában. Díszes oszlopfők, nemesi családok címerei és a kor elismert alkotójának, Dudits Andor festményei elevenítik meg falain a magyar történelem különböző korszakait. A séta során Róth Miksa ólomüveg ablakait és Kőrösfői-Kriesch Laura textilművész alkotásait is megismerhetik a látogatók.

 

Magas élet a Várban – Budavári séták
A program regisztrációhoz kötött, melyet itt lehet elérni: REGISZTRÁCIÓ

A Budai Várnegyed egészen a XX. század közepéig fontos kormányzati funkciót látott el: számos, az ország életét meghatározó döntés született a királyi- vagy a Sándor-palotában. A döntéshozók pedig gyakran itt, a Várnegyed házaiban laktak. A Múzeumok éjszakája alkalmából szervezett sétánk során kiderül, hogy hol élt miniszterelnöksége után Imrédy Béla, hogy hol látogatta meg Thomas Mann a mecénás Hatvany Lajost, és hogy utóbbi öccsének lakóháza miként járult annak idején hozzá Lónyay Menyhért politikai bukásához.

 

Restaurátor műhely

Családfakészítés papírból

Pecsétes nemeslevél készítése

 

A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei

Panorámavetítéssel kísért tárlat, mely a 21. század interaktív eszközeit felhasználva mutatja be a magyar államiság ezer éves történetének fontosabb fordulópontjait:

 

Aranybulla fotósarok

Az aranypecséttel megerősített uralkodói kiváltságlevelek, az úgynevezett aranybullák között kiemelkedő hely illeti meg II. András király 1222-ben kibocsátott oklevelét. Készíts fotót II. András óriás aranypecsétjével, és ünnepeld velünk az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját!

 

A rendezvényen felvételek készülnek.

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges