Új szolgáltatással bővült a Magyar Nemzeti Levéltár honlapja

2020.08.29.
Új aloldallal bővült a Magyar Nemzeti Levéltár honlapja, amelyen digitális oktatási segédanyag érhető el: az Oktatólapokat bemutató sajtótájékoztatóra az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében került sor augusztus 27-én, kedden.

Üdvözlőjében Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgatóhelyettese kifejtette, hogy az intézménynek nemcsak hagyományos feladatai vannak, az Oktatólapok (https://oktatolapok.mnl.gov.hu/) pedig példa arra, hogy milyen színes is ez a paletta. Kiemelte továbbá, hogy a levéltárat a járványhelyzet nem akadályozta meg szolgáltatásainak fejlesztésében, amelyre példa, hogy az AdatbázisokOnline (https://adatbazisokonline.hu/) honlapja frissült, valamint virtuális kiállítások (https://mnl.gov.hu/virtualis_kiallitasok) is felkerültek a világhálóra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence arról beszélt, hogy a múlt megismerése fontos ahhoz, hogy ne gyökértelenül éljenek az emberek. Ehhez segítséget nyújtanak az oktatólapok, amely a levéltár részéről plusz teljesítményként értékelendő. Hozzátette: nagyon fontos a levéltári anyag digitalizálása, amelyben Magyarország az élen jár Európában. A digitalizáció folyamata egyben segít abban, hogy a levéltári iratokat kényelmesen, minél többen elérjék, így ez az iskolák számára is nagy lehetőséget jelent – zárta sorait Rétvári Bence.

Hagyomány és megújulás – vetette fel a levéltári digitalizáció mottójaként  köszöntő beszédében Horváth Zita, az  Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Folytatásként elmondta, hogy a digitalizáció eleinte sokkhatásként érhetett sokakat, de manapság látjuk az előnyeit, sőt az élet minden terén jelen van a folyamat. Az Oktatólapok kapcsán arról beszélt, hogy a levéltár most egy olyan világ előtt nyit kaput, amire nem volt példa: régi tudásanyagot mutat be modern eszközökkel.

A megnyitó beszédek után az oktatólapok felületei kerültek bemutatásra. Először Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója mutatta be a főiskolásoknak, egyetemistáknak szánt aloldalakat, amelyek a GULAG és GUPVI táborok, a koncepciós perek, valamint a rendszerváltozás témájához nyújtanak szöveg, kép, vagy hanganyag formájában forrásokat (https://felsooktatas.oktatolapok.mnl.gov.hu/). Az általános és középiskolások számára létrehozott új aloldalt Csonka Laura levéltárpedagógus mutatta be. Kifejtette, hogy a gyűjtőfelület új, azonban a projekt részei a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia részeként 2017 óta folyamatosan készültek el. Az aloldal célja, hogy új, integrált felület álljon rendelkezésre a Magyar Nemzeti Levéltár segédanyagaihoz, amelyek segítségével az intézmény jobban be tud csatlakozni a közoktatásba. A felület kapcsán kiemelte: téma és korcsoportok szerint is lehet szűrni az aloldalon, továbbá a pedagógusok számára segítséget nyújthatnak egyes piktogramok, amelyek jelzik, hogy a feladat egyéni vagy csoportos munkát kíván, illetve, hogy mennyi a kitöltésre ajánlott idő.

Az új Oktatólapok az alábbi linken érhetők el:

https://oktatolapok.mnl.gov.hu/

Oktatólapok felsőoktatáshoz:

https://felsooktatas.oktatolapok.mnl.gov.hu/

 

 

 

Utolsó frissítés:

2020.10.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges