Jelenlegi hely

Tovább erősítette kapcsolatát az MNL a Marokkói Királyi Levéltárral

2024.08.22.
Együttműködési megállapodást írt alá Bahija Simou, a Marokkói Királyi Levéltár igazgatója és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. A két levéltári vezető Budapesten látta el kézjegyével a dokumentumot, mialatt Bahija Simou munkalátogatáson járt a magyar fővárosban.

Augusztus 8. és 13. között Bahija Simou, a Marokkói Királyi Levéltár igazgatója munkalátogatást tett Magyarországon – ennek kapcsán közleményt adott ki a Maghreb Arabe Presse. E szerint ez a kezdeményezés összhangban van Őfelsége, VI. Mohammed marokkói király irányelveivel, aki a kultúrát a tudás megosztása, a népek és nemzetek közeledése, illetve a fejlődés alapvető hordozójaként támogatja.

Mint a közleményben kiemelték, Marokkó tisztában van a párhuzamos diplomácia és a „soft power” jelentőségével a nemzetek közötti harmonikus kapcsolatok kialakításában, és igyekszik az értéküknek megfelelő megvilágításba helyezni a közép-európai országokkal fennálló történelmi kapcsolatait. A Marokkó és az Osztrák-Magyar Monarchia közötti, hosszú időre visszanyúló kapcsolatokat az Alavita- és a Habsburg-dinasztia közötti szoros kapcsolat erősítette. – Ezekből kiindulva és azzal a céllal, hogy felmutassa ezeket a történelmi kapcsolatokat, miközben mélyebbé teszi egyrészt a Marokkó és Ausztria, másrészt a Marokkó és Magyarország közötti jelenkori kapcsolatok megértését, a Magyar Nemzeti Levéltár látogatásra hívta Bahija Simou asszonyt – mutattak rá a közleményben. A meghívás célja a két intézmény közötti gyümölcsöző együttműködés kialakítása volt.

A látogatás során augusztus 12-én Budapesten Bahija Simou és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója partnerségi megállapodást írt alá. Ennek célja egyrészt a levéltári állományok gyarapítása, másrészt pedig a két intézmény közötti tapasztalatcsere és -megosztás elősegítése az archiválás és a digitalizálás területén, valamint közös konferenciák és kiállítások szervezése. Az elképzelések alapján a későbbiekben az együttműködési programba az Osztrák Állami Levéltár is bekapcsolódik.

A Marokkói Királyi Levéltár igazgatóját a Habsburg Ottó Alapítvány is fogadta, ahol lehetősége nyílt a Marokkói Királyság és a Habsburg-ház közötti történelmi kapcsolatokról szóló iratok feltárására is.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.09.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges