Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig

Könyvbemutató az Országos Levéltárban
2017.08.28.
A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja Önt a "Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében" című török-magyar forráskiadvány bemutatójára.

2016-ban, Szülejmán szultán (1520–1566) és a szigetvári hősök halálának 450. évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Nemzeti Levéltár közös gondozásában egy forráskiadvány készült. Az illusztrációkban is gazdag kötet mintegy 162 dokumentumon keresztül mutatja be a két nép közös történelmét a középkori kezdetektől egészen a huszadik századig. A kiadványban szerepel a nemrégiben megtalált Szülejmán szultán sírhelyének egyetlen fennmaradt tervrajza, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár őriz, de a kötet a fennmaradt forrásokról képeket, török és magyar fordítást és az értelmezést segítő lábjegyzeteket is tartalmaz.

A kötetet 2017. szeptember 11-én Dr. Fodor Pál DSc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója mutatja be. A könyvbemutatón köszöntőt mond Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Prof. Dr. Uğur Ünal, a Török Nemzeti Levéltár főigazgatója, és Şakir Fakılı úr, Törökország budapesti nagykövete is.

 

A Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében című kötet szerkesztői:

Mümin Yıldıztaş, Szepesiné Simon Éva és Schmidt Anikó.

Török-magyar könyvbemutató

Utolsó frissítés:

2017.09.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges