Jelenlegi hely

Régen látott érdeklődés a levéltár családi napján

2022.03.17.
2019 után ismét családi napot rendezett a levéltár a Bécsi kapu téren március 15-én. A jó idő és koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása nagyon sok érdeklődött vonzott programjainkra: több mint ezerháromszázan tértek be a levéltár épületébe.

A délelőtt tíz órakor kezdődő programokra már a nyitva tartás első órájában is sokan voltak kíváncsiak. Az épületbe belépők a bejáratnál egy sétálólapot vehettek át, melynek segítségével hét különböző, a korszakhoz kapcsolódó állomásokon tudták tudásukat kamatoztatni. Az egyes állomásokon hagyományőrző honvédekkel, kézműves foglalkozásokkal és kiállításokkal vártuk a látogatókat.

A földszinten V. Ferdinánd magyar köriratú pecsétnyomóját állítottuk ki. Az első magyar nyelvű köriratos pecsét tavaly került intézményünk gyűjteményébe, a róla készült rövidfilm is sok látogatót vonzott az ünnepen. A második emeleten Klapka György honvédtábornokhoz kapcsolódó, gyűjteményünkben őrzött iratokat állítottunk ki. Az említettek mellett az évek során március 15. eseményeit érintő A Hét dokumentuma c. sorozatban megjelent forrásismertetéseket is meg lehetett tekinteni, amelyeket kollégáink pop-up kiállítás formájában helyeztek el az épületben.

 

A nap folyamán lehetőség volt az épület önálló bejárására, valamint ingyenesen tekinthették meg a látogatók a Nemzet Emlékezete című kiállításunkat, amely tizennégy irat bemutatásával tárja elénk a magyar államiság történetének nagyobb fordulópontjait – ezek között található az 1848. márciusi események legfontosabb vívmánya, az Áprilisi Törvények is. Az érdeklődők a kiállított iratokkal a nap folyamán több alkalommal színvonalas tárlatvezetésen ismerkedhettek meg közelebbről.

A levéltári családi napot választó látogatók mind elégedetten, és új ismeretekkel gazdagodva távoztak az épületből, így tovább viszik intézményünk jó hírét. Reméljük, hogy az év folyamán rendezett további nyílt napjainkon is a covid19-járvány előtti létszámban jelennek meg az érdeklődők.
 

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

Utolsó frissítés:

2022.04.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges